Фалшив сайт на здравното министерство рекламира лек срещу паразити

OFFNews 05 януари 2017 в 12:54 26839 1

Фалшив сайт на Министерството на здравеопазването рекламира препарат за унищожаване на паразитите в тялото. 

За фалшивата електронна страница сигнализираха от министерството. 

В горната част на сайта е поставен герба и е написано наименованието на ведомството. Натискането на която и да е рубрика на сайта обаче препраща към сайт за поръчка на рекламираното лекарство. 

При отварянето на фалшивия сайт, излиза интервю с доц. Евгени Николаевич Морозов, за когото пише, че е ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, което не е вярно. 

За него се посочва още, че е има повече от 60 научни статии по молекулярна паразитология. Освен това е "отговорен изпълнител на 11 държавни договора с Министерството на здравеопазването на България в рамките на ФЦП «Химична и биологична безопасност в България», изпълнител на проекти на ИНТАС по молекулярна диагностика на лайшманиоза" и има 21 години трудов стаж. 

Интервюто започва с това, че в отдела за медицинска паразитология и тропическа медицина на Центъра по заразни и паразитни болести са открили нова причина за появата на лош дъх, а именно заразяване с паразити. 

От интервюто става ясно, че паразитите могат да причинят всяка болест, за която се сетите - от неврози, през възпаление на яйчниците и цистит до рак. Паразитите причинявали още появата на бръчки, брадавици, торбички под очите.

Показани са и доста стряскащи снимки на глисти в човешкото тяло. 

Според информацията 92% от смъртните случаи са причинени от паразити, а първите симптоми, по които може да се разбере, че в тялото на човек има паразити, са алергия, обриви, чести настинки, главоболие и др., като се посочва, че дори при наличието само на един от тези симптоми има 99% вероятност в тялото да има паразити.

Така плавно се преминава и към рекламирания продукт, който е посочен като единственото работещо средство срещу паразитите. Той бил разработен от Центъра по заразни и паразитни болести и екип от независими млади учени, а на Запад били готови да платят каквато и да е цена за него. 

Мнимият директор на Центъра посочва, че е почти невъзможно да се каже какви паразити живеят в тялото на дадения пациент, но лекарството щяло да унищожи и да "измете" от организма всички паразити, което до този момент не може да направи нито едно друго лекарство. 

Освен това магическото средство дори не било пълно с химия, а изцяло натурален продукт, който не давал никакви странични ефекти, а лечението с него е на 100% сигурно, като дава ефект за 6 месеца. 

Под статията има и коментари, в които опитали средството споделят как е променило живота им и как лекари им обяснили, че щели да умрат след няколко години, ако не са го били опитали. 

Проверка на OFFNews установи, че интервюираният доц. Евгени Морозов всъщност е професор в Катедрата за тропическа медицина и паразитни болести в Първия държавен медицински университет в Русия, като части от информацията за него са взети от биографията му, като са променени, за да се отнасят за България. Използвана е и същата снимка, с която е представен на сайта на университета. 

От Министерството на здравеопазването обявиха, че са изпратили сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Главен комисар Ивайло Спиридонов с копие до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

От ведомството подчертават, че сайтът съдържа невярна информация и прави внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето.

Министерство на здравеопазването напомня, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews