"Енерго Про": Не сме нарушили закона за защита на конкуренцията

OFFNews 26 май 2016 в 11:29 1835 0

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи не е нарушило Закона за защита на конкуренцията. Това обявиха от дружеството, след като Комисията за защита на конкуренцията го обвини в злоупотреба с монопол заедно НЕК.

Причината е възпрепятстване на достъпа до електроразпределителната мрежа на ЕРП, респективно до електропреносната на НЕК, като забавили процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Това, според КЗК, може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Към настоящия момент ЕНЕРГО-ПРО Мрежи не е уведомено официално за предявеното от КЗК твърдение за нарушение по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, нито е получило определение на КЗК за повдигане на обвинение. След като експертите се запознаят с конкретните твърдения на КЗК, компанията ще представи своите възражения в регламентирания за това срок, обявиха от дружеството в позиция до медиите.

"Дружеството не е нарушило Закона за защита на конкуренцията. В своите действия ЕНЕРГО-ПРО Мрежи винаги е следвало изискванията на българското законодателство, което регламентира правилата за присъединяване на производители на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа", подчертаха оттам.

"Фотоволтаичната електроцентрала „Орлова могила“ е поставена под напрежение още през 2012 г. при спазване на нормативните изисквания, като в продължение на години произвежда и продава електричество. Случаят вече беше разглеждан веднъж от КЗК, след което през 2014 г. Върховният Административен Съд отмени решението на КЗК за установяване на нарушение като незаконосъобразно", допълниха още те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!