Екозащитниците: Освободете алеите в "Бедечка"!

OFFNews 26 август 2016 в 16:55 7706 0

Снимка "Запазете Бедечка"

Активистите от групата "Запазете Бедечка" поискаха бързо да бъдат освободени алеите на старозагорския парк от насипаната върху тях изкопна маса. Освен това екозащитниците настояват и за бързи проверки, почистване и санкции от ресорните институции.

Само преди седмица при аналогичен случай на изсипани строителни отпадъци последваха спешни новини за глоби от страна на Общината.

Вече втора седмица купчини пръст преграждат един от входовете на парка - основната алея към т.нар. "Стар чинар" - природна забележителност с национална значимост. Друга алея към чинара пък е непроходима заради изровения канал, заграден с предпазна мрежа.

Купчините са в непосредствена близост до една от новостроящите се кооперации и по всичко личи, че става дума за умишлено и дори демонстративно насипване на пръстта, твърдят от "Запазете Бедечка".

Кооперациите са същите, заради които преди седмица бе освободен главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Кметът Живко Тодоров поиска оставката му, след като се оказа, че неговата съпруга е главен проектант на новостроящия се комплекс.

Според скандалния план за застрояване на парк "Бедечка" алеите остават в частни парцели. 

Старият чинар е на над 600 години, с обиколка 11 метра и е преживял три опожарявания на града. Според застроителния план на парк "Бедечка" дървото ще остане "зелен остров" сред новостроящи се кооперации.

Сагата "Бедечка" започна още през 2003 г., когато част от зелената площ отпадна от парка.

"Запазете Бедечка" настоява за спешна промяна на Общия устройствен план и отпадане на подробния устройствен план, според които 300 декара зелена площ с алеи и с хиляди дървета и огромно видово многообразие предстои да бъде заменена от нов квартал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!