Екоминистърът: На Странджа няма да се строи неправомерно

OFFNews 02 февруари 2014 в 11:28 3006 4

Искра Михайлова, министър на околната среда и водите

"Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Искра Михайлова за пореден път след като Върховният административен съд остави в сила скандалния общ устройствен план на Община Царево.

"70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма. Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове", посочи министърът.

"Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно "Странджа" ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението", каза Михайлова.

Тя посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания. Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две.

Въпреки проблемите, ОПОС успя да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината. Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим”, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови