ЕРП-тата ще обжалват глобите на КЗК

OFFNews 02 юни 2015 в 17:35 3164 2

Трите електроразпределителни дружества - „ЧЕЗ разпределение България“ АД, „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и „Енерго-про мрежи“ АД, обявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд решението на КЗК да им наложи глоби за злоупотреба с господстващо положение.

Това обявиха в позиции за наложените глоби трите дружества.

Наложените глоби са за високите цени, на които ЕРП-тата отдават под наем електрическите стълбове за ползване от кабелни оператори.

С трите решения са наложени санкции съответно - 558 446 лв. на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, 441 380 лв. на „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и 167 256 лв. на „Енерго-про мрежи“ АД.

ЕРП-тата са категорични, че не са злоупотребявали с господстващо положение и че цените за отдаване под наем на стълбовете са определени на пазарен принцип, при който са взети под внимание всички допълнителни разходи по поддръжката и обезопасяването на стълбовете.

От ЕВН допълват, че законодателството трябва да предвиди правила, които да регламентират условия, при които компанията да защити целостта на своята мрежа и да намали влиянието на допълнителните съоръжения върху натовареността на стълбовете и тяхното обслужване. Това е особено необходимо при тежки атмосферни условия, когато по-голямото количество кабели повишава риска от аварии.

От дружеството допълват, че КЗК безрезервно е приела и подкрепя твърденията на Асоциацията на кабелните комуникационни оператори, чийто интерес е в основата на образуваната преписка, като допълват, че са представили данни от независима експертиза, оборваща твърдението за нереално високи цени, която според тях е била игнорирана от КЗК.

От ЕВН са категорични, че определени кабелни оператори се опитват да оказват институционален натиск върху цените на компанията, вместо да започнат да съвместно изграждане или ползване на мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови