Двама българи получиха 15 г. затвор вместо смъртна присъда в Малайзия

OFFNews 19 януари 2017 в 18:34 12002 3

Федералният съд на Малайзия потвърди окончателно постановеното от апелативния съд наказание от 15 години затвор за двама българи, осъдени първоначално на смърт, съобщиха от Министерството на външните работи.

Иван Костов (27 г.) и Георги Бакалов (26 г.) бяха заловени през май 2011 година на международното летище "Султан Исмаил" за трафик на 5,6 кг амфетамини на стойност 497 хил. долара. Двамата бяха осъдени на смърт в края на октомври 2012 година.

Заедно с Костов и Бакалов беше арестуван и трети българин - Георги Георгиев. Според адвоката на осъдените той е организатор на престъплението, но е освободен и върнат в България поради липса на доказателства.

Двамата осъдени обявиха, че са били заблудени от Георгиев и са мислели, че пренасят в багажа си Виагра, а не наркотици. 

Вчера българското правителство одобри предоставянето на еднократна сума за осигуряване на правно представителство и защита на двамата. За това бяха дадени 50 000 лева.

При посещението си в Малайзия през март 2016 г. министърът на външните работи Даниел Митов и Главният прокурор на Малайзия г-н Мохамед Апанди Али подписаха Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Малайзия за сътрудничество в правната област и обсъдиха, в частност, отношението на двете страни към премахването на смъртното наказание, допълниха от министерството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

19.01 2017 в 20:52

Нищо де, поне затвора в Куала Лумпур е почти в центъра на града, дет се вика почти ГСП ше карат...

10812

2

Скандинавец

19.01 2017 в 19:47

Тези двамата боклуци са извадили луд късмет.
В Малайзия присъдата за трафик на наркотици е смърт чрез обесване без алтернатива. Пише го с червени букви на митническата декларация, която всеки чужденец турист попълва при влизането в страната.