Дишай: КАТ вече проверява за коли без катализатори, безплатният транспорт от другата седмица

OFFNews 09 февруари 2017 в 08:56 13191 21

Пътна полиция и пътна инспекция още от вчера са започнали засилени проверки за дизелови коли без катализатори в София. Мярката е срещу мръсния въздух в столицата, тъй като тази зима уредите отчетоха отрови в пъти над нормите. 

Заради повишените стойности на прахови частици Столична община прие пакет от мерки за справяне с мръсния въздух в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова коментира пред БНТ, че още вчера катаджиите са започнали проверки за най-замърсяващите коли, като уточни, че те по принцип са забранени, но тази забрана не се спазва. 

Фандъкова обяви, че започва и по-сериозен контрол в пунктовете за технически прегледи на автомобили. 

"Настояваме пред държавата да се създаде и стандарт както за въглища, така и за дърва, за да се намали количеството пепел, което те изхвърлят във въздуха при отопляването през зимата. Освен това се предвижда и контрол на социалните помощи за дърва и въглища", обясни още Фандъкова. Кметът на София е категорична, че през януари за замърсяването в София силно допринася битовото отопление. 

А другата мярка, която предвижда кметството, за да се справи с мръсния въздух, е да компенсира с безплатен градски транспорт столичани в дните със замърсяване. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че в момента се оформя докладът как да се случи това и при какви условия. Този доклад ще бъде гледан и най-вероятно подкрепен с мнозинство от Столичния общински съвет следващия четвъртък. Един от начините за компенсация с безплатно пътуване на софиянци в градския транспорт ще е според прогнозата за времето. Ако се очакват мъгли, които задържат мръсотията във въздуха, още от сутринта градският транспорт ще е безплатен", каза още кметът на София.

Фандъкова беше категорична, че дните с мръсен въздух намаляват, но все още са повече отколкото нормите позволяват и обясни, че всяка сутрин се запознава с нормите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

20

Izalina

09.02 2017 в 11:37

И изобщо като говорим за замърсяване на въздуха, автомобилите по мое мнение са само малък (може би не пренебрежим, но не и основен) процент от всички останали фактори, които обаче вече дискутирахме преди няколко дни. Пък и по-назад в днешната дискусия са цитирани част от тях.

29585

19

Izalina

09.02 2017 в 11:35

И аз мисля, че не е вярно. Мой приятел в Германия коментира скоро, че няма сметка да си сменя 18 годишната кола, първо защото я кара рядко, държи я изправна и всяко по-ново возило би му излязло по-скъпо, но не помня дали заради данък или застраховка или и двете.

Пък и дори да е вярно. На мен определено ми писна да се мерим избирателно с "европейски практики", най-малкото защото привнасяме "на парче", а не цялостна система за каквото и да било и при нас то не работи.

Айде малко да размърдаме мозъци и да адаптираме управлението на политиките си съобразно нашите условия.

Още умирам от яд, че си смених рег.табелите преди няколко години, а не се наредих упорито до тримата българи, които най-накрая спечелиха делата си, че това беше порочна практика, която изнуди стотици хиляди души да регистрират ПОВТОРНО и СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ автомобилите си. Щот Европа тъй искала. Я, виж в Гърция що не го иска същото и каква палитра от реколти табели има ...

42249

18

Denis Rizanov

09.02 2017 в 11:12

категорично не съм съгласна възрастта на един автомобил да е определяща за размера на данъка

Подкрепям.

А защо по Англия, Германия и др. страни, данъците ли беше или застраховката е правопопорционална на възрастта на автомобила

невярно.

8869

17

flatko

09.02 2017 в 11:11

Аз пък смятам, че безплатният градски транспорт може допълнително да усложни обстановката и сега ще се аргументирам:
За да намалиш замърсяването, трябва да качиш в тролеи и трамваи мнозинството от заклетите шофьори. Техният мотив не е финансов, защото и в момента градският е по-евтин от личния автомобил.
С тези мерки само ще се увеличат навалиците в транспорта, без да има отлив от колите.
По-скоро трябва оптимизация на графика - не да пуснат 2 тролея един след друг и после 15 минути нищо, а да ги оптимизират, така че да са на често. Никой не говори по този проблем, а той е основната причина градския да не става за нищо. Например в Борово на 36-то има 3 линии, с които може да се стигне до центъра, и трите минават наведнъж, един след друг, и след това стоиш и си чакаш.

14355

16

neverland

09.02 2017 в 11:07

#Izalina

А защо по Англия, Германия и др. страни, данъците ли беше или застраховката е правопопорционална на възрастта на автомобила и се получава, че може да стигне няколко пъти стойността на самия автомобил? Въпреки, че минеш ли през намошните ГТП-та, значи е изправно возилото. Защо за доказано(измерено, подписано и подпечатено) изправни 20-год автомобили, застраховката е много по висока, от тази за по-млади МПС-та? Само за да си тласкат икономиката, че стимулиране на автомобилната индустрия ли?

29585

14

Izalina

09.02 2017 в 10:50

neverland,
категорично не съм съгласна възрастта на един автомобил да е определяща за размера на данъка и дали тя да се движи или не в града, извън града и където и да е по волята на притежателя ѝ.

Има си пробег, има си адекватна поддръжка, но си има и кретенска експлоатация, тип изтезание на материала.
Виждала съм и 3 годишна лимузина превърната в развалина и 30 годишна машина в блестящо състояние, защото собственикът ѝ е налял кинтите си в поддържането ѝ, а не в кирливия общински бюджет.

Затова са ГТП-тата. Просто е.

А още по-категорично контролът трябва да бъде затегнат по адрес и на товарните, транспортните, строителните и пр. машини.

14355

12

neverland

09.02 2017 в 10:32

За автомобили на възраст 10-15 год-данъкът да е 300 лв
За автомобили на възраст 15-20 год-данъкът да е 450 лв
За автомобили на възраст 20 год-данъкът да е 600 лв

И затягане, на контрола върху ГТП пунктовене, на национално ниво, защото освен, че са фиктивни, все още пускат без платени данъци.

Това са мерките, и изведнъж броят на автомобилите рязко ще намелее и ще започнат все по-често да се засичат автомобили с повече от едно лице вътре.