Директорът на АЕЦ "Козлодуй" с офшорка на Сейшелите?

Вероника Шербанова 04 юли 2016 в 21:57 13946 8

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов има офшорка, регистрирана на Сейшелските острови, обяви депутатът Георги Кадиев. 

Документи, според които Ангелов има офшорка, получихме и в OFFNews от няколко различни места. 

Според документите става въпрос за дружеството "EGERBOURGH LTD.", регистрирано на 30 май 2011 г. на Сейшелските острови. 

В документите е посочено и името Димитър Костадинов Ангелов. 

Тъй като съществува теоретичната възможност да има просто съвпадение на имената, решихме да проверим дали става въпрос за директора на АЕЦ "Козлодуй". 

Веднага опитахме да се свържем с Димитър Ангелов, но той не вдигна телефона си. 

От пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй" ни обясниха, че в момента той е извън страната и не могат да се свържат с него, за да му зададат нашите въпроси, но в първия възможен момент те ще му бъдат предадени. 

Подадохме запитвания по Закона за достъп до информация до Министерството на енергетиката и до АЕЦ "Козлодуй", като изпратихме и сканирани документите, с които разполагаме. 

От енергийното министерство ни отговориха, че исканата от нас информация "не представлява обществена информация по смисъла на закона". 

"Във връзка с нормативноустановената компетентност на министъра на енергетиката, в министерството не е налична информация по поставения от Вас въпрос", посочиха още оттам, като допълниха, че заявлението и копия от документите са изпратени до Българския енергиен холдинг в качеството му на възложител по договора с директора на АЕЦ "Козлодуй". 

Изпратеното до АЕЦ "Козлодуй" запитване с включени копия от документите така и не получи отговор. 

Лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев обяви днес, че е получил сигнала още преди месец, като към него са приложени и твърдения за корупционни практики в АЕЦ "Козлодуй", включително нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти.

Кадиев е подал сигнали до министъра на енергетиката, шефове на БЕХ, депутати от ГЕРБ. 

"До момента няма никакви ефективни действия от страна на държавата. Димитър Ангелов продължава да е изпълнителен директор на централата, всички участници в прокорупционни практики са по местата си. Това води до един извод: над Димитър Ангелов има политически чадър", заяви Кадиев. 

Борбата с корупцията има смисъл само ако е бърза, ефективна, публична и безкомпромисна към свои и чужди. Примерът с АЕЦ Козлодуй е точно обратното на това, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

8

Стринка Минка

05.07 2016 в 16:16

Нормална държава ама на Сейшелите.

12884

7

Nimart

05.07 2016 в 13:00

#Кой?

29585

5

Izalina

04.07 2016 в 23:14

Кадиев ще е хубаво да подковава по-добре половинчатите фишеци, които мята наляво-надясно, че рискува ни да му е "Нормална държавата", ни да избегне близки прилики с Яне Янев съвсем скоро.

 
X

Да помогнем на украинските деца!