Димо Гяуров: Службите са тотално неподготвени

OFFNews 24 ноември 2015 в 08:32 3705 7

Димо Гяуров: Службите са тотално неподготвени

Службите са тотално неподготвени за предотвратяването на терористични актове. Това е мнението на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров. 

Пред Нова телевизия той коментира, че опасенията на населението от терористична заплаха вероятно показват и недоверието им в службите. "С оглед на тежкото положение на МВР, има голяма доза неадекватност по отношение на задачите, свързани с опазването на обществения ред. Занижаена е подготовката на служителите да реагират", обясни Гяуров.

Той смята, че временни и "хаотични" мерки, като усилване охраната на границата и повече патрулки в населените места, не са решение на въпроса със сигурността. "Трябва да бъдат потърсени дългосрочни мерки, защото сега ние действаме доста реактивно, след събитията", обясни ексразузнавачът.  

Гяуров каза, че засега службите не разполагат с информация за спящи терористични клетки на наша територия. В същото време терористите използват конвенционални средства, като например автомати "Калашников", взривни устройства, които могат да бъдат направени с подръчни материали, купени от всяка железария. Според него противодействието на тероризма е свързано с повишаване на доверието към службите и с обучителна кампания, насочена към гражданите, които да знаят как да реагират. 

"Терористите плашат да отровят храната и водата ни. Нека всеки българин да обръща внимание на това, че някой се върти около източник на храна или на вода. Нека подаде сигнал в полицията. Нека да се засилят наказанията за тези, които ще злоупотребят, със сигурност ще има и такива идиоти", каза Гяуров.

Той призова и политиците да не злоупотребяват с обстановката, защото това може да доведе до ограничаване на права. Гяуров даде пример с рестрикциите при носенето на оръжие. Според него, ако в Париж не е имало сериозни ограничения, терористите може и да се замислят дали да атакуват или не. По думите му те имат страх от смъртта: "Въпрос на мотивация, въпрос на дрога", допълни Гяуров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови