Деца правят дрога от хапчета за грип, чай става марихуна с химикал за климатици

Лекар на хероин, бизнесмен на кокаин лекували в "Билани"

Юлиана Ончева 26 юни 2015 в 08:20 40446 14

Лекар на хероин, бизнесмен на кокаин. Това е част от картината на зависимите хора в България, според Волен Пасков. Той е бивш наркоман, сега психолог и основател на терапевтична общност “Билани”.

Къщата, в която са изолирани - доброволно, пристрастени към психоактивни вещества и хазарт, се намира над Банкя. В нея вече са се лекували и младежи с проблеми от употребата на марихуана. За 5 години от създаването й - около 40 души, пресмята Волен. Тя си е наркотик, колко лек, колко тежък, зависи как действа на човек, категоричен е той. Факт е, че води до тежки поведенчески разтройства, както всеки наркотик, показва практиката на Пасков. Той не се ангажира с мнение дали да се легализира или не за медицински цели, защото няма достатъчно научна информация по въпроса. 

Доколкото изобщо говорим за марихуана, уточнява обаче Пасков. На пазара ни се продава тревна маса, обработена със синтетични химикали, на които изрично пише, че не са за употреба от хора. Купувате някаква билка, внасяте от Китай препарат, например за почистване на климатици, който е синтетичен тетрахидрокабинол, обработва се тревната маса, суши се и се продава за марихуана, обяснява Пасков. Истинската марихуана минава към скъпите наркотици - поне 15 лв за грам в София. "Тревната маса" се продава за 5-10 лева няколко грама в магазин за дизайнерска дрога. Такива имало в момента предимно по морето. Най-лесно е от интернет - пишете билков тамян например, обяснява Волен. И разказва куриозен случай със съпругата си - тя пушела наргиле, влезли в магазин в Китен и жена му видяла "малко наргиле". Всъщност бонг за трева. Попитала продавачката дали имат тютюн за малкото наргиле, търговката отговорила "под масата", а съпругата - аз обичам с аромат на розичка. Пасков я извел под смаяния поглед на търговката. 

Аз съм пушил много трева, като изпуша една сутринта, целият ми ден е неадекватен, обяснява Тодор. Той е над 30 и вече е част от екипа, който помага на по-пресните зависими в къщата и дневния център. 

В Европа на първо място е употребата на трева, следват синтетичните наркотици. 

Огромен проблем според Пасков е употребата на медикаменти, които се продават свободно в аптеките и се използват за производство на метаамфетамини. Правят ги и хлапета под 15 години. Активната съставка на метамфетамина е псевдоефедрин, който може да се извлече от лекарства за хрема, за кашлица, противоалергични медикаменти. 

Те се произвеждат в домашни условия, рецептите се вземат от интернет. 80% от зависимите от по-високорискови вещества хора употребяват амфетамини и метамфетамини. Пазарът на наркотици вече не е строго разпределен, в момента кой хване, продава и произвежда.

Лекарствата се продават без рецепта, не е проблем да се купят от която и да е аптека. Елементарно е да се наложи контрол, но това е въпрос на политика и икономика. По света има определени лица, наричат ги "смърфове", които обикалят аптеките, купуват по малки количества, за да набавят необходимото за производството. У нас няма нужда от такива, защото няма ограничение при продажбата. Купуваш си, ако искаш - 100 опаковки, на отделни касови бонове, да не прави впечатление и така, разказва Пасков. 

Според Иво, постигнал сериозен успех в битката със зависимост към хазарта, обществото ни не се замисля, че на деца се продават билети и талони за лотария, което също е хазарт. Той разказва, че именно тази пристрастеност - извън употребяваните наркотици, му е донесла огромни неприятности с дългове, кредити, частни съдебни изпълнители, измами и т.н. Още плаща дължимото, но вече е започнал собствен бизнес и се стяга да довърши започнатото си преди години образование в Софийския университет.

И той, и Тодор са категорични, че деца произвеждат метаамфетамини, а най-ниската възраст на употребяващи пико у нас е 12 години. 

Днес е международният ден за борба с наркоманията. До обяд ще вадят сухи статистики, утре обществото ще е забравило проблема, обяснява Пасков. 

В къщата в момента се лекуват 15 души, в дневния център са още 11. През лятото са по-малко, защото по-лесно си набавят пари за дрога - има хора по улиците, по морето, тоест има от кого да се краде, кой да бъде измамен.

Но повечето зависими са "домашни терористи", обяснява Тодор. Така в терапевтичната общност наричат младежите, които смъкват всички кожи от гърбовете на родителите си, за да си набавят средства да се надрусат. За да се прекъсне двустранният процес на емоционалния рекет в Билани работят и с родителите, най-вече с майките.

Тодор е започнал с алкохол и наркотици в края на казармата. Служил в Гражданска защита. После колелото се завърта - хероин, трева, амфетамини, алкохол, скъсване със семейството, лечения - 10 години.

Трябваше да си почупя главата известно време, докато реша, че искам да съм чист и да вървя напред, казва Тодор. 

Иво започнал с марихуана, по няколко пъти на ден, после алкохол и вдигащи наркотици, и хазарт. Аз работех, винаги съм бил на добра позиция, материално отговорно лице, уволняваха ме обаче за измами, потънах с адски много пари, сочи равносметката на младия мъж. Ходил 4 години на психолог във външна среда, но се убедил, че без изолация няма да се справи. Той се смята за успял в лечението, започнал нов бизнес с 10 лева печалба на ден, след година и половина си купил кола. 

Лечението на зависимите в къщата в квартал Клисура над Банкя продължава 9 месеца. После се настаняват в защитено жилище в София и посещават всяка сутрин кабинета в дневния център. Междувременно си подобряват образованието, възвръщат си трудовите навици, започват работа. Ако има нужда, Волен Пасков помага с лични връзки на всички, които не могат сами да си намерят работа. Твърди, че от хората, завършили и двата модула, 80% са успешно излекувани. 

Единственият начин родителите да се ориентират какво става с детето им е да наблюдават много внимателно поведението му - няма нужда да са приятели, но да не си казват това на мен не може да се случи. 50% от учениците до 8-ми клас са опитвали вещество, забранено от закона, за гимназистите цифрата е 80 на сто, твърди Волен Пасков. И както изглежда - едва ли има нещо, свързано с наркотици, зависимости и лечение, което да не му е до болка ясно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!