Денков назначи спорен чиновник за шеф на кабинета си

Александра Маркарян 06 февруари 2017 в 14:44 17857 2

Проф. Николай Денков

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков назначи Иван Модев за началник на кабинета си.

Модев беше представен на пресконференция днес заедно с останалите членове на новото ръководство в МОН.

Иван Модев беше назначен за главен директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в самото начало на управлението на кабинета "Орешарски", през юни 2013 г. и остана на тази позиция до ноември 2016 г. Така той участваше и в създаването, и в изпълнението на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.), одобрена от ЕК на 20.02.2015 г. Ресорен зам.-министър по това време бе самият проф. Денков, който остана на поста до идването на министър Меглена Кунева, когато заради разногласия, свързани с оперативната програма, подаде оставка.

Оперативната програмата - с общ бюджет 1,3 милиарда лева - търпи сериозни критики. Самият министър днес заяви, че програмата "не върви както очакваме и ние, и обществото" и посочи, че до момента, в началото на третата година от изпълнението й, са разплатени само 2,8% от бюджета й (общо 1,3 милиарда лева), договорени са само 116 проекта за 234 млн. лева. Освен притеснителното забавяне, вече има изпуснати срокове за изготвянето на документи, които е трябвало да бъдат представени в ЕК до края на 2016 година.

Иван Модев

Забавянето обаче не е единственият проблем. Недоволство още в началото, когато Модев ръководеше работата, събуди фактът, че се предвижда 75% от парите по ос 1 - за научни изследвания и технологично развитие - да отидат за оборудване и строителни дейности.

Докато Модев беше директор на дирекцията, която пресява проектите, бяха одобрени три силно съмнителни проекта за интеграция на малцинствата с общо финансиране близо милион и половина лева. Проектите бяха с идентично съдържание, буквално copy-paste. В управителните съвети на трите сдружения, спечелили проектите, бяха едни и същи хора, сдруженията бяха регистрирани по едно и също време - през 2015 г., малко след обявяване на насоките за кандидатстване. Идентични бяха и детските градини, в които трябваше да бъдат изпълнени проектите. Освен всичко друго, проектите бяха насочени към един и същ район. Две от сдруженията бяха регистрирани и на един и същи адрес във Варна.

След констатирането на тези притеснителни съвпадения новият тогава министър Кунева отне контрола от управлението на програмата от Модев и обяви, че лично ще следи как се разпределя финансирането.

Със заповед от края на октомври 2016 г. Кунева връща Модев и разпорежда всички негови решения да се контролират от главния секретар на министерството, а част от тях - и с директора на правната дирекция. Най-ключовите въпроси, свързани с кандидатстването и определянето на печелившите проекти, да минават предварително през министъра, определя Кунева.

Оперативната програма беше одитирана от ЕК през ноември 2016 г. и се очаква докладът да бъде получен в министерството до дни. Има индикации, че той ще бъде много критичен и затова днес репортерът на OFFNews попита министър Денков какви са били критериите му при избора Модев за началник на кабинета. Попитахме също проф. Денков не се ли притеснява, че критиките от доклада могат да паднат главно върху Модев, като човека, носил основна отговорност за оперативната програма през одитирания период.

Министърът отклони въпроса с думите, че той ще бъде детайлно обсъден на следваща пресконференция.

"Предпочитам фокусът върху програмата да остане за следващия път, когато ще имате конкретна информация - какво е било състоянието 2015-а, какво е било 2016-а, какво е състоянието днес. Затова молбата ми е да не се фокусираме твърде много върху нея, защото така или иначе имаме много други важни неща, които трябва да решаваме", каза проф. Денков.

Относно мотивите си да назначи Модев на една от най-ключовите позиции в МОН той заяви:

"С господин Модев се познаваме от периода, в който аз съм в министерството. Той беше ръководител на управляващия орган - на главна дирекция "Структурни фондове", преди аз да вляза. Това, което видях през периода, в който работихме заедно, е, че той е изключително подготвен, много квалифициран, познава както оперативната програма, така и административните правила, което е изключително важно за един началник на кабинет. Нямам никакви съмнения в неговата почтеност и желание всичко да се свърши според законите и правилата на европейските структури.

Също така в един служебен кабинет е много важно темпото на работа да бъде изключително високо. Сигурен съм, че господин Модев ще го осигури.

Колкото до отношенията ръководител на програма - министър - заместник-министър, те са доста сложни, затова не бих искал да се връщам назад. Господин Модев си е на мястото и ние ще работим, за да изпълним всички тези задачи, пред които сме изправени."

Попитан за слабостите при предишното управление - на министър Меглена Кунева - той заяви, че е напуснал МОН, защото смята, че подходът на министър Кунева към програмата не е бил правилен.

Оперативната програма е един от четирите приоритета на служебния управленски екип на МОН. Останалите три са:

- подготовка за провеждането на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в училище, включително приема след VII клас;

- актуализиране на стратегията за развитие на научните изследвания в България;

- актуализация на законопроекта за изменение на Закона за академичния състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

06.02 2017 в 17:28

Ето ви пример за "приемственост". Програмата започва през 2014 (тогава започва програмният период) и продължава до 2020, т.е. над 3 от 7 години са минали. Казват, че има забавяния (макар че 18% договорени и 2,8% платени в средата на периода е по-скоро спиране, а не забавяне). Въпросният Модев е ръководил въпросната ресорна дирекция от 2014. И сега идва, като човек, който "ще задава темпо". Това ми изглежда като класически случай на гьон-суратлък и от страна на Модев и от страна на шефа му. Както казва докторът, "не ли"?