Денков и кметовете предложиха още по-тромава процедура при инцидент в училище

Йоанна Димитрова 28 февруари 2017 в 16:31 3098 1

Снимка Mинистърът на образованието Николай Денков. Снимка: mon.bg

При инцидент в училище и липса на медицински специалист на място учителите да се обаждат на личния лекар, а не на Спешна помощ. Предложението обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков след едночасова среща с ръководството на Сдружението на общините.

След като уточни, че срещата е била "предварителна", Денков съобщи, че се мисли за две мерки: инструктаж на учителите, които трябвало да звънят на личния лекар на пострадалото дете при липса на медик в училище, и превенция чрез наемането на повече специалисти.

Сега от 2473-те училища има психолози в 390, без медицинско обслужване са 156 училища. 52 училища имат лекар на пълен щат, 55 - на непълен. Фелдшери на пълен щат се грижат за учениците в 294 училища, на непълен щат са в 158. 523 училища имат медицинска сестра на пълен щат, 664 - на непълен. Амбулатория за първична медицинска помощ има в 370 училища.

От думите на министъра не стана ясно как обаждането до личния лекар би спестило време и как докторът, който например има практика на другия край на града и пред кабинета му се вие опашка, ще стигне до училището преди Спешна помощ.

Не стана ясно и дали предложението за назначаването на лекари, още медицински сестри и психолози е подплатено финансово.

Денков заяви още, че планира промени в наредби на МОН, свързани с превенцията.

"Сега има добре описан алгоритъм на това какво да се прави след възникването на такива ситуация, но не е ясно какво се случва при появата на такава потенциална опасност. Обсъдихме възможността за мобилни групи във всяка община, които да може да се реагира максимално бързо“, каза проф. Денков.

Според него трябва да има по-сериозна работа с децата не само след подобен инцидент. Те предварително трябва да са обучени как да реагират.

"Бихме искали да работим върху овладяването на детския гняв и да обучим учениците да могат да си помагат един на друг, дори и преди да получат помощ", каза министърът.

Трябва да се увеличи и охраната в училищата, смята Вяра Церовска от сдружението на общините.

Срещата бе организирана след трагичния инцидент в 52-ро основно училище, при който след ритник от съученик почина 11-годишно момиче. Медицинската сестра си тръгнала, преди учителката да заведе детето в кабинета, а линейката се забавила с 30 минути.

Предстои нова среща - с представители на Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на здравеопазването, на правосъдието, на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови