Дават на концесия банята в Банкя утре, ще се строи и спа хотел

OFFNews 01 февруари 2016 в 11:53 6463 3

Концесионерът на минералната баня в Банкя, който ще строи и спа хотел, ще бъде избран утре. Оферти се приемаха до 25 януари.  

Столичният общински съвет одобри условията по концесията за Централната минерална баня в Банкя от трети опит през май миналата година. Решението беше подкрепено от всички политически сили без БСП. 

Стогодишната баня в Банкя, която е затворена от 2001 г., се дава на концесия за 35 години. Заради инвестицията от 7.5 млн. лв. за възстановяването й, бъдещият концесионер е освободен от плащането на концесионна такса през първите 15 години. В следващите 20 години обаче концесионерът се задължава да плаща не по-малко от 200 000 лева годишно такса на общината. 

"Време е Банкя да си върне славата на балнеоложки център. Това е и една от основните цели на концесията", коментира тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова, която внесе предложението. 

Срещу задължението да върне блясъка и старата слава на минералната баня бъдещият инвеститор ще има право да изгради и балнеоложки хотел близо до парка на Банкя, който ще има топла връзка с банята. Заложено е балнео хотелът да предоставя лечебни услуги по линия на Здравната каса и НОИ, което ще позволи да бъде ползван от повече хора.

Дава се право на инвеститора да направи и открити и закрити басейни, които ще се пълнят с минерална вода от близкия каптаж. Те ще имат и соларна зона. Инвеститорът ще трябва да построи и летен театър с най-малко 200 седящи места. Всяка година концесионерът трябва да осигурява безплатното му ползване от район Банкя в продължение на 30 дни за културни, развлекателни и образователни прояви. Ще бъде изграден и подземен паркинг за 100 автомобила

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews