Да се чувстваш българин, когато си роден зад граница

ОFFNews 27 октомври 2016 в 15:39 6529 1

Снимка Милен Василев

Агафия Никифорова.

„Родена съм в Молдова, където приемането и разбирането е необходимост, тук всеки четвърти е от различен етнос, затова за мен да съм в разбирателство с другите е толкова нормално и естествено“.

Агафия Никифорова е на 16 години от Кишинев, Молдова. Обича родното си място, нарича приятелите си – моето семейство и казва, че се чувства българка, не защото е родена в България, а защото родителите ѝ се определят като българи. На семинара, който фондация "Българска памет" организира във Варна, Агафия е с още 35 свои връстници от Молдова, една от петте страни, участващи в инициативата. Останалите общо 150 младежи на възраст между 14 и 18 години са от Украйна, Сърбия, Република Македония, Югозападна и Североизточна България.

„В България съм за трети път“, разказва Агафия. „Тук много ми харесва и не го казвам от любезност, просто усещам страната със сърцето си. По време на семинарите се запознавам с хора на моята възраст, срещам млади и успели личности, от които мога да науча много, особено уроци, които не учим в училище, как да откриеш и развиеш собственият си потенциал, как да използваш силните си страни, за да се реализираш и да си успешен, как да не се страхуваш да мечтаеш. В Кишинев имам своя компания, заедно работим по-различни проекти, радвам се, че когато се прибера, ще мога да им разкажа какво съм научила тук. С тях ми е лесно да говоря за стойностни неща, за ценности, за това какво е важно в живота на един млад човек. Възпитана съм в духа на християнските добродетели и в семейството ми винаги говорим как човек трябва да се опитва да е важен не само за себе си, но и да помага на останалите, да прави нещо за другите“.

Агафия живее само с майка си, от малка около нея се говори на български език, спазват се традициите, семейството се събира на празници и тогава се стига до темите за България.

„Разговорите за Бълагрия, ме карат да се чувствам добре, връщам се към корените си, интересувам се от историята. Периодът на просвещение, когато се пишат книги, развива се езикът, образованието е на почит, е най-интересната част от българската история. Харесвам езиците, затова мечтая един ден да дойда да уча в България, именно езици“.
И сега за Агафия, както и за останалите младежи от Македония, Сърбия и Украйна няма пречки в общуването. Те говорят на един език, харесват общата си история и минало, заедно си представят бъдещето и реализацията в България.

Семинарът на Фондация Българска Памет на тема „Културното многообразие – източник на новаторски идеи“ се провежда от 24 до 28 октомври във Варна.

За девета поредна година фондация "Българска памет" събира на едно място повече от 150 младежи от България, Украйна, Молдова, Сърбия и Република Македония. Тазгодишното издание поставя акцент върху перспективите пред младите хора в сферата на социалното предприемачество. В рамките на пет дни участниците се срещат, общуват и обменят знания и умения като се включват в дискусии, интерактивни занимания и лекции на водещи специалисти в сферата на бизнеса, гражданските организации и медиите. Гости на официалното закриване на семинара на 27.10. ще бъдат: Росен Плевнелиев - Президент на Република България, д-р Милен Врабевски - Председател на фондация "Българска памет" и основен двигател на инициативата, Иван Портних, кмет на град Варна, Огнян Златев - Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Богдан Мирчев - Представител на фондация „Ханс Зайдел“ за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови