Д-р Милен Врабевски с награда „Апостол на българщината“

OFFNews 29 август 2016 в 13:47 4346 0

„Това е едно напълно заслужено признание за дългогодишната работа на д-р Врабевски, свързана със съхраняване на историческата ни памет, подкрепата и развитието на младите хора в България“, сподели Христо Димитров, председател на сдружение „Пазители на българщината“, по повод връчването на отличието. 

На 19 август, 2016 г. в Жеравна, за четвърта поредна година бе връчен приз “Апостол на българщината 2016”. Наградата връчи лично от г-н Димитров по време на официалното откриване на IX Фестивал на народната носия в Жеравна. Призът е ежегоден и се присъжда на личности с особени заслуги в съхранениетo и развитието на историческата и културната ни памет и опазване на националната ни идентичност. Отличието е признание за най – заслужилия през годината изявен български патриот.

Тази година, след обсъждане и гласуване на общо 80 члена на сдружение “Пазители на българщината” с единодушно решение наградата “Апостол на българщината“ се присъди на д-р Милен Врабевски, председател и основател на Фондация Българска Памет.

„Д-р Врабевски и неговата фондация от години инвестират и работят за опазването на националната ни идентичност и ценности, както и в подкрепа на българските общности извън пределите на страната, затова тази награда е напълно заслужена. С безспорно и категорично мнозинство неговата номинация се открои в надпреварата за приза“, сподели Цветелина Методиева – секретар на сдружението.

Първият българин, удостоен с ежегодния приз за най – достоен пазител на българския дух, традиции и ценности „Апостол на българщината“, е директорът на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров – един от учредителите на сдружение „Пазители на българщината и почетен войвода.

Носител на отличието е и Ян Чарлз Андерсон. Дарил над 2 млн. лева собствени средства за развитието на българското фолклорно изкуство. Изключителният принос на този чужденец за запазване на българщината чрез дългогодишното му меценатство при създаването на НФА „Българе“ и нейните инициативи. Паметният плакет му е връчен на седмия Фестивал на фолклорната носия в Жеравна през август 2014 година.

Почетното отличие „Апостол на българщината за трети пореден път е връчено на знаменития писател – академик Антон Дончев. Почетният знак е връчен на автора на „Време разделно“ пред многохилядна публика при откриването на Осмия международен Фестивал на фолклорната носия – Жеравна 2015.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!