Черпиш кмета, вариш си ракия

Малките производители ще трябва да се регистрират в общината, ще могат да варят по 10 хектолитра годишно

Антония Чорева 27 юли 2016 в 10:56 11203 4

Варенето на ракия по селата става незаконно, ако не е регистрирано според закона. Всички малки производители ще трябва да се регистрират при кмета на общината и ще имат право да варят само 10 хектолитра на година.

Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове със 139 гласа „за”, 3 – ма „въздържали се” и само 1 „против”.

Парламентът реши да създаде специална графа в закона, в която се предвижда регистрация на всички малки производители на етилов алкохол у нас. Според новите правила, приети от депутатите, ракиджиите ще трябва да се регистрират в общините.

Контролът върху ракията вече няма да се извършва от агенция „Митници”, а от кмета на селото или общината. Регистрацията ще задължи ракиджиите да плащат и акциз и да описват казаните си тяхната вместимост.

Целта е да се увеличи събираемостта, а парите да постъпват в общинските бюджети. Тази нова отговорност на кметовете породи съмнения сред някои депутати – те изразиха съмнение, че ако дейност се вмени на кметовете, по малките населени места може да се породят схеми за измами.

Според народни представители това е отговорност, която не е в компетенциите на кметовете. По малките населени места това може да се ползва също с рекетьорски и предизборни цели.

Депутатите решиха още вместимостта на казана да бъде 1000 литра, но вносителят на промените в закона Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че това ще продължава да се обсъжда между първо и второ четене на закона. В момента вместимостта на казаните е до 500 литра.

Промените в закона установиха също, че ракиджиите ще могат да произвеждат не повече от 10 хектолитра на година, което е равно на 1000 литра.

Законът е положителен, тъй като цели да свие сивия сектор в бранша, както и застрашаване здравето на хората с ракия-менте. С него ще се регламентира варенето на ракия, тя ще стане законна и регистрирана, производителите ще си плащат акциза.

Законът вече урежда и продажбата на казани. Всички, които продават казани, ще трябва също да се регистрират, като целта е да докладват на кой и какъв казан продават. Така държавата ще може да следи кой си вари ракия и да се спре нерегламентираната дейност по селата, да се види регистриран или не е производителят. Официалните данни показват, че у нас има едва 1576 регистрирани малки производители, които произвеждат едва по 15 литра ракия на месец (което е невъзможно).

Глобите при спазване на наредбата за регистрация са от 50 до 200 лева. Който не се регистрира – глобата е от 500 до 5 000 лв.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев излезе и каза, че е гласувал „против”, тъй като е собственик на 15 декара лозя в Пловдивско.

Председателят на парламента Цецка Цачева поиска от него тогава да подаде декларация за конфликт на интереси.

„Каква декларация, аз съм лозар и съм горд с това. Против съм, защото се ограничават малките производители колко ракия да варят”, добави той.

Освен ракията, новият закон засяга и малките винопроизводители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

4

mendi

27.07 2016 в 14:59

Е сега ще стане гражданска война!!!

15914

3

поп Дръвчо

27.07 2016 в 12:36

Яко!
Още една корупционна схемичка и още един канал за промишлени ментета, представени като домашна ракия.

Ще накарат циганите-калайджии да се регистрират, как пък не?

14847

2

БирникЪ

27.07 2016 в 11:56

Не барайте пърцуцата, че ръце че ви изсънат !!!
Ракия се прави само в казан. Онова, което е т.нар. купешка ракия се прави в спиртоварна. Т.е. първо се прави спирт, който се разрежда и парфюмира с разни есенции. От гледна точка за наличие на метилов алкохол е сигурен, но не е традиционна ракия.
Пак повтарям, ракия се прави само в казан и има естествен аромат. Другото е бъркоч.