Бургас прави заявка за най-зелена жилищна сграда в България

За първи път у нас се осигурява захранване за електромобили на всички паркоместа

OFFNews 23 януари 2017 в 10:30 5277 1

Инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа ще има в супер модерна 18-етажна жилищна сграда, която започва да се строи в бургаския ж.к. “Лазур”. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги. Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южните покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД. “Надяваме се да сложим началото на добра практика в България, защото удобната възможност за зареждане на електромобилите в жилищните сгради е един от факторите за насърчаване на използването им.”, допълват те.

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в “Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали - тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

“Още при представянето на проекта заявихме намерението си да зададем нов социално отговорен модел на строителство в България. Екологичните решения и подобренията, които могат да допринесат за качеството на живот в целия район, а не само за живеещите в сградата, са приоритет за нас”, категорични са инвеститорите. Те ще вложат 1 млн. лева в изграждането на вътрешноквартални улици, открит паркинг и детска площадка с възможност за свободно ползване от съседите. Част от отговорната политика са и решенията за достъпна среда за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.

В близост до Морската градина, сградата, която според специалисти спокойно може да носи подписа на Заха Хадид, ще бъде умно и красиво интегрирана в общата среда, в изключителна хармония едновременно с града и природата. На 23 970 м2 разгърната площ ще има 126 луксозни апартамента и 9 офиса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12597

1

petrof

01.02 2017 в 09:40

Хей, Офнюз, колко ви платиха от инвеститора за да ги хвалите ?!?
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/09/04/2603602_visoko_visoko_visoko/?sp=1#storystart
Прочетохте ли какви протести има в Бургас против тази "сграда"???