Браницки епископ Григорий носи Благодатния огън

OFFNews 30 април 2016 в 07:56 2876 0

Снимка бТВ

Софийският викарий - Браницки епископ Григорий, ще води българската делегация, която трябва да донесе Благодатния огън от Йерусалим, съобщиха от Светия синод. 

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово", построен Божия гроб в Йерусалим.

Всяка година на Велика Събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово. В първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря, припомнят от Синода.

Правителственият самолет с българската църковно-държавна делегация и свещения огън се очаква да пристигне на правителствения ВИП на Летище "София" между 19.00 и 21.00 ч. Духовници от всички епархии в страната ще пристигнат , за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение.

В столичния храм "Св. Александър Невски" пламъкът ще бъде посрещнат от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната св. Литургия. 

С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън, каза Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, съобщи бТВ. "През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни Велинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови