Божидар Димитров: Замъкът в Равадиново има историческа основа

OFFNews 09 август 2016 в 12:20 9814 2

Замъкът край село Равадиново

Замъкът край близкото до Созопол село Равадиново има своята историческа основа и не може да се смята за привнесена архитектурна форма. Това твърди директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в съобщение до медиите.

Приказният замък, който изненадва много от посетителите си с архитектурните си решения, е наречен „Влюбеният във вятъра“, а негов собственик е бизнесменът Георги Тумпалов. В събота в Созопол той ще получи награда от организацията "Най-добрите европейски дестинации" в сътрудничество с най-големите туристически офиси в Европа и мрежата EDEN (European Destinations of Exelence), уточнява още проф. Димитров.

В класацията замъкът в Равадиново се е наредил на четвърто място в Европа, изпреварен само от три други забележителности – в Португалия, Испания и Германия. Призът за "Влюбеният във вятъра" ще бъде връчен от изпълнителния директор на организацията "Най-добрите дестинации" Максимилиан Лежьон.

"Замъкът е от т. нар. западноевропейски тип. Сигурен съм, че редица „пазители“ на културно-историческото наследство ще ревнат, че такъв тип западноевропейски замъци не е имало в българските земи. Но българските феодали също са имали замъци и близо 27 от тях са разкопани и частично експонирани, но те за от византийски тип. Куриозното е, че в Созопол през 1366 г. е започнал да се строи замък от западен тип", обяснява проф. Димитров.

Той уточнява, че с този градеж се е заел италианския граф Амадей Савойски, наричан още „Зеленият граф“, понеже е носил зелени доспехи и дрехи.

"Савойски се установил в Созопол и започнал да строи замък най-вероятно от западноевропейски тип, но едва ли го е завършил до 1367 г., когато неговата войска се сблъскала с обединените сили на Византия и България и това го накрало да се оттегли. Не знаем къде е строил своя замък. Да се надяваме, че археологическите проучвания ще го открият", обяснява още проф. Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови