Борисов ще громи корупцията по гишетата и министерствата

Лекарите вече са по-корумпирани от полицаите

ОFFNews 06 юли 2016 в 19:52 4438 2

"Много се говори за корупция, много се говори за този бич в световен мащаб, защото корупцията нито е произлязла от България, нито е само в България, иска ми се, както казва народът, „да хванем бика за рогата“. Така, както преди година и половина се заехме с контрабандата, която беше един бич за бюджета – огромни черни пари, и в същото време голямо препятствие за родния бизнес и инвеститорите".

Това заяви по време на събрание на Министерския съвет днес премиерът, Бойко Борисов, като добави, че както за една година контрабандата от 34 е паднала на 8 процента, така трябва да се случи и с корупцията.

"Борбата с контрабандата в този ѝ вид започна след като слушах един анализ за 34% контрабанда на цигари. Тогава говорих с Горанов каква разликата в приходите се образува само от тези пари. И се оказа, че те се измерват в стотици милиони, милиарди. Затова ми се иска сега всички ние, на базата на тези изследвания, които са провели колегите от Центъра за изследване на демокрацията, всеки от вас да си запише по направления, пера, критични моменти, всеки да го приеме за първостепенна задача", каза той.

Премиерът си постави за цел да смаже корупцията на всички нива - министерства, агенции, общини, гишета, на пътя.

На заседанието бе отбелязано, че около 5-6% от общия брой престъпления годишно завършват със затвор, а при корупцията този процент е 0,01.

"Най-ниско усещането (за корупция) е 2010-2011 година. Тогава е някъде от порядъка на 9,6-9,3 реалното измерване по тази система. Сиреч, това е времето, когато ни обвиняваха за репресия, полицейщина и всичко останало. Скокът от 9 на 39,4 става през 2014 година. В смисъл, виждате една политическа нестабилност какво усещане донася. Сега сме на 18. С една дума, мерките ни работят, но има инерционност в усещанията на хората", смята Борисов.

"Аз съм убеден, че, примерно, хората вече установяват, че няма контрабандни цигари на пазара, или алкохол, или хранителни стоки и че действително не само цифрите и бюджетът го показват, защото го усещат и на улицата. Тогава разбират, че е реално. В същото време, докато по телевизиите се показват случаи, които се възприемат от хората като „Какво ще правим сега?“, ние няма как да кажем, че имаме успехи. И аз много пъти, като съм говорил и с министъра на вътрешните работи, и с прокурорите съм им казвал, че – да, голям успех на службите е, примерно, че 160 и няколко килограма хероин, които отиват за Холандия от Иран, са задържани. В същото време, обаче, човек като го спре днес един да му поиска 10 лева или 20 лева на пътя, той вечерта като гледа новините с тази операция си казва – „Гледай сега, там, където чужденците им дават високи оценки, там работят както трябва, а видите ли, тук днес ми взеха 20 лева и ми казаха „Приятен път” и не ми ги развалиха или ми върнаха ресто”. Защото и такива случаи има. Да, може да са малки, да са епизодични, но това, като се разкаже на още десет-петнадесет приятели и те на други, и усещането е, че това го има. А и нас да ни питат дали имаме такова усещане, ще го кажем", допълва той.

Според изследвания пък лекарите като цяло вече са по-корумпирани от полицаите. Но това не било само у нас, ами в цяла Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

07.07 2016 в 10:05

Не може ли вместо речи да се държат, да прегледат няколко разследвания на медиите, да направят НЕЩО и да се отчетат пред хората? "Усещането" ми за корупция расте с всеки изминал ден. И то само от информация от медиите.
 
X

Подкастът на OFFNews