Борисов рече и (не)отсече: Няма да махат чинарите в Силистра

OFFNews 07 юли 2016 в 14:01 4580 6

Снимка facebook.com/Да спасим чинарите на Силистра

По нареждане на премиера Бойко Борисов регионалното министерство (МРРБ) спира финансирането на европроект на община Силистра, който предвижда изсичане на 87 чинара, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов е разпоредил на регионалния министър Лиляна Павлова проектът за реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики” и площад „Албена” в града да бъде преразгледан и да не получава еврофинансиране, докато няма ясни гаранции, че при реализацията му няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво.

Реакцията на властта идва няколко дни след обширен материал на "Дневник" по темата, който разказва как общината в Силистра планира да изсече близо 100 чинара, за да ги замени с асфалт, паркоместа и храсти.

Става дума за инвестиционен проект на общината с бюджет от 5.3 милиона лева от оперативната програма за обновяване на местен булевард и площад.

Първоначалният проект не е предвиждал изсичане на дървета, но с промяна през март 2016 г. той вече включва изсичане на всички 87 големи чинара по булеварда, на чието място ще бъдат засадени нови фиданки и храсти. Екоинспекцията в Русе (РИОСВ Русе) е съгласувала проекта без възражения въпреки огромното количество здрави дървета на повече от половин век, предвидени за отсичане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови