Борисов благодари на хайките за бежанци, всяка помощ била добре дошла (галерия)

Строим две бойни фрегати за 800 млн. лв. по роден прототип

OFFNews - Бургас 10 април 2016 в 14:33 17161 30

Снимка Фейсбук

Борисов по време на учението.

Премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти, и подчерта, че всяка помощ към държавата е добре дошла. Той все пак уточни, че тези организации не трябва да превишават правата си и закона.

Лично разговарях с тях, казах им, благодарих им. Изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно „благодаря“ заслужава“, каза Бойко Борисов.

Думите му бяха изречени след края на учението в Бургас против засилен миграционен натиск по море, в което се включиха армията и "Гранична полиция", съобщи репортер на OFFNews.

Той също така обяви, че България започва строежа на 2 бойни фрегати. Инвестицията в тях ще е в размер на около 800 милиона лв., които ще бъдат отпуснати на 3 транша по програма на правителството. Борисов подчерта, че фрегатите са български прототип, дело на наши учени. Ще бъдат строени в български корабостроителници, но не уточни кои. Той поясни, че е възможно след време дори да продаваме такива кораби.

Военният министър Николай Ненчев, който също присъства на учението, добави, че се надява корабите да са готови във възможно най-кратки срокове. Ненчев допълни, че ще бъде закупен нов самолет за нуждите на българската авиация, поръчката ще е на стойност около милиард и половина лева.

„Имаме проект за нов самолет, в рамките на милиард и половина. Предполагам, че в следващите един или два месеца, проектите ще бъдат утвърдени от Народното събрание, след което ще обявим процедура за тяхното изпълнение“, добави Николай Ненчев.

Двамата поставиха отлична оценка на днешното учение и добавиха, че се полагат всички сили за охрана на морската ни граница и армията ни действа професионално.

Днешното учение ни дава възможност да бъдем оптимисти, че можем да пазим добре своите граници. Скоро време правим среща между трите държави (Гърция, Румъния, Турция), за да можем черноморският фронт да го държим, а и да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница. Не е нужно НАТО да идва да ни пази“, добави Борисов.

В тренировката взеха участие фрегатата "Дръзки", вертолет AS565MB, "Пантера", два катера и надуваеми лодки, както и граничен полицейски кораб и надуваема лодка на полицията.

На нея присъстваха, освен Борисов и Ненчев, още: вицепремиерът Румяна Бъчварова, началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, зам.-командирът на Военноморските сили комодор Коста Андреев, командирът на военноморска база ВМС Мален Чубенков, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!