Борисов: Аз ли съм виновен, че 463 695 гласували са неграмотни?

И САЩ, и Русия са ни сърдити в момента

ОFFNews 30 октомври 2015 в 20:37 21200 49

"Едно време, когато бях казал, че с това разполагаме в държавата, това сме. Хората да знаят какво да правят в тъмната стаичка. Но аз мисля, че няма как да се объркаш, ако си грамотен човек. То пише партия, пише общински съветник, пише всичко. То е написано. Все пак имаме задължително средно образование. Би трябвало всеки да може да прочете".

Това заяви пред БНТ Бойко Борисов във връзка с 463 695 невалидни бюлетини за общински съветници от последните избори. 

Той определи случилото се в "Арена Армеец" като "идиотщина", а за шефката на ОИК-София, на която поиска днес оставката, каза, че дори не ѝ знае името. Това са били най-кротките, тихите и безспорните избори досега в България, а конкурентите на ГЕРБ просто са нямали желание за борба. Така Михаил Миков дори "не си надъхва електората да се сбие, да се сбори с нас, той е приел, че да си втори е добре. Жените им не искат да гласуват за тях". Борисов даде приятелски съвет на левицата да си разчисти вътрешнопартийните сметки и кадри, за да може да излезе с по-достойни представители пред хората и да се получи истинска борба на следващите избори, а не както сега. 

Георги Първанов пък попитал премиера откъде намира толкова много добри кметове на градове, като му е изредил няколко.

"Изведнъж сега всички се изненадахa с колко победихме", каза той и допълни, че не е доблестно опонентите им да се опитват да обвинят ГЕРБ във фалшификация и нечестни избори. Той даже предложи да се съберат с БСП и да хвърлят чоп за градове и който се падне - всяка от партиите да каже какво е свършила за него в мандата си. 

Като пример Борисов изтъкна новопостроената пречиствателна станция в Лозенец, откъдето плажуващите вече ще може да се връщат от море без стомашно-чревни разстройства.

Според него не е случайно, че толкова много неща са се случили непосредствено след края на изборите - скандалът със Сидеров, "Арена Армеец", атентатът срещу Алексей Петров. Относно лидерът на "Атака" Борисов каза, че не знае какво му е станало, защото доскоро той е черпел в парламента за раждането на сина си, всички са го поздравявали, дори преди 10 дни "Сидеров беше в кабинета ми, не говореше за мафия, контрабанда, поздравяваше ме за това, което правим. Дано се съвземе". 

В тази връзка премиерът изтъкна, че той и министрите нямат имунитет и затова подкрепя ограничаването на депутатския имунитет, който да не важи извън парламентарната зала, за да не бъдат неприкосновени и да безчинстват на воля - не само Сидеров, ами и други.

Премиерът напомни колко много работа е свършил по магистралите с Лиляна Павлова, с която лично са вадили редки кокичета и са издигали стени, за да спасят ливадния дърдавец, мечките, таралежите, вълците, лисиците, костенурките, врабчетата и т.н. Също така се надява скоро да са готови и магистралите, свързващи Букурещ-Русе-Велико Търново, София и Белград, както и магистрала до Гърция. Относно "Хемус" той обеща на варненци да е готова до 2020 г., тъй като е сложна магистрала с много съоръжения по нея.

Борисов призова гласувалите за ГЕРБ в Свищов и Левски да подкрепят реформаторите, а на местата, където двете партии са на балотаж, изборите да са честни. "Плевен бих го подарил на реформаторите, ако зависеше от мен", каза той, като допълни, че е бил готов да оттегли кандидата си за кмет на града, както и от още няколко места само и само реформаторите да имат кметове и да е мир.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че няма да поиска оставките на военния и външен министър, както иска Георги Първанов. Вместо това ще даде на Николай Ненчев още 54 милиона лв. за нови фрегати, двигатели на самолети и т.н.

Той подчерта, че в момента и САЩ, и Русия ни се сърдят - едните заради ТЕЦ-овете си, а другите заради изтребителите. България обаче плаща на Русия най-скъпия газ, над 5 милиарда лева, а пък САЩ ни продават най-скъпия ток и се правят на велики. Борисов каза, че не може така и ще се бори за по-евтини консумативи за българите. 

Според него външният министър на Русия Сергей Лавров е най-добрият дипломат в света, но и той греши. Въпреки това го ласкае, че Лавров го чете и се дразни на Борисов, колкото и малък да му се струва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!