Близо 2 млн. лева събра "Българската Коледа" през изминалата година

OFFNews 24 ноември 2015 в 14:15 2977 1

1 964 800 лв. бяха събрани в рамките на дарителската кампания „Българската Коледа“ 2014/2015 г., посветена на децата с вродени заболявания.

Към тази сума се прибавя още 15 372 лева, дарени от доставчици на апаратура, закупена със средства от кампанията. Така "Българската Коледа" през изминалата година е събрала общо 1 980 172 лв.

От тях 688 502 лв. са разпределени за подпомагане на болни деца, а 1 246 745 лв. – за закупуване на апаратура.

Останалата част от парите остават като резерв в бюджета на кампанията за подпомагане на деца, чиито молби постъпват целогодишно.

В рамките на миналогодишната кампания са постъпили 529 заявления от родители на болни деца, които се нуждаят от финансова помощ за диагностика, лечение и рехабилитация, както и 24 заявления от лечебни заведения за закупуване на медицинска апаратура.

Дванадесетото издание на кампанията е подпомогнало 496 деца със сумата от 688 502 лв. за диагностика и лечение, медикаментозна терапия, рехабилитация, поддръжка на кохлеарна имплантна система при деца с вродена глухота, осигуряване на други медицински изделия и помощни средства.

Със заплащане на лекарства са подпомогнати 43 деца, като са отделени близо 200 000 лева. 

287 100 лв. са отпуснати за рехабилитация на 349 деца. Със средства за слухово-речева рехабилитация са подпомогнати 25 деца. 13 деца са получили помощ за поддръжка на кохлеарна система, а 9 деца - за получава не на говорен процесор.

Със средства от "Българската Коледа" са закупени 19 медицински апарата на обща стойност 1 246 745 лв. Те са дарени на университетски и областни лечебни заведения, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобряване на ранната диагностика и съвременното лечение на вродени заболявания. 

На Националната кардиологична болница е подпомогната с високотехнологичен ехокардиограф - триизмерен, за диагностика на заболявания в детска възраст, дихателен апарат и система от 4 интензивни пациентни монитора и съвместим с тях транспортен монитор за проследяване на основните жизнени функции на малките си пациенти. Апаратурата е за Клиниката по педиатрия и детска кардиология, и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации, които са единствените в страната, които приемат пациенти с вродени сърдечни малформации от цялата страна.

На водещия център за лечение на вродени заболявания на дихателната система в Александровска болница е дарена апаратура за функционалното изследване на дишането с бодиплетизмографска кабина, апарат за дихателна реанимация и ендоскопска техника за изследване на дихателната система на деца с белодробни заболявания - фибробронскоскоп.

Апаратура е дарена и за нуждите на детска хирургия и детска травматология и ортопедия в болница "Пирогов“ – сет за ригидна бронхоскопия, Артроскоп с пневматична турникетна система и мобилен ехографски апарат.

На неонатологичните отделения в “Майчин дом” в София и Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив са дарени респиратори от висок клас (апаратура за белодробна вентилация), необходими за стабилизиране на основните жизнени показатели на рисково родените деца.

Детските клиники в УМБАЛ “Св. Марина”, гр. Варна, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, гр. Плевен, СБАЛДБ „Проф. д-р И. Митев“, гр. София и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. София, са референтни центрове за деца с различни вродени заболявания. На посочените лечебни заведения беше дарена ултразвукова апаратура за съвременна диагностика и комплексни медицински грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!