Благодатният огън пристига в Северна България около 22:00 вечерта

OFFNews 30 април 2016 в 18:36 4965 0

Храмът, където слиза благодатният огън.

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния, предаде БНР.

Русенската митрополия има договорка с епископията в Гюргево, която изпраща свещеници до летището в Букурещ.

"Някъде към 20:30 - 21:00 часа ще го вземем от Гюргево. Не се знае и при тях в колко часа ще дойде. Ние ще отидем с една кола и ще го вземем, а след това веднага идваме в Русе и тези, които са от Тутракан, Попово, ще вземат огън и ще го разпространят по епархии", коментира Милен Бакалов, секретар на Русенската митрополия.

Букурещкото летище е на около 100 километра от Русе, което го прави за най-удобното място, откъдето да се разпространи Благодатният огън на Възкресението в северната част на България.

Българската делегация от Йерусалим, водена от Браницкия епископ Григорий, ще пристигне в София между 19:00 и 21:00 часа. Столицата обаче е по-далеч от Русе, отколкото Букурещ.

Тя обаче ще е главното място, откъдето духовници от всички епархии в страната ще пристигнат, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение.

В столичния храм "Св. Александър Невски" пламъкът ще бъде посрещнат от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната св. Литургия.

"С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън", каза Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. "През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни Велинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови