Битката за главен архитект на София (обновена, видео)

OFFNews 29 февруари 2016 в 07:05 15545 3

Kандидатите за главен архитект на София представиха днес концепциите си на публично обсъждане в Дома на архитектите в столицата. Модератор на дискусията е Адриана Начева, която работи в Лондон и е в топ 10 на най-влиятелните жени архитекти в света. 

Кандидатите се представиха от 9:30 до 12 часа, като те наблегнаха повече на реформите в администрацията, отколкото на идеите си за столицата.

В 14 часа ще започне дискусията със спецове и граждани, която ще продължи до 18 часа. OFFNews ще я излъчва на живо. 

Кандидатите 

За наследник на поста на Петър Диков и негови доскорошни подчинени, сред тях арх. Влади Калинов, директор  "Контрол по строителството" в НАГ, който преди това бе и главен архитект на Банкя. Пред събралите се в Дома на архитектите той заяви, че иска да превърне "сивите сгради в зелени".

В конкурса участва и Иван Несторов, който също е бил директор на дирекция "Контрол по строителството" в София. 

Документи е подал и настоящият главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков

Настоящият председател на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов също е сред участниците. Той иска всички паркове в София да се свържа с вело ринг.

В битката участва и бившият главен архитект на Благоевград Огнян Тунтев, който предлага да се махнат архитектите на райони в София. За архитект № 1 на София се бори за втори път Николай Пърпов. Той залага на идеята за триизмерен модел на София.

Бившият общински съветник Николай Яръмлъков също е сред канидатите. Сред предложенията му е Столична община да управлява парк "Витоша".

Участва и арх. Бойко Кадинов, който ръководи катедра "Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия има собствена архитектурна агенция "Братя Кадинови".

Документи за участие е подал и арх Стефан Добрев, автор на проект за реконструкция централната градска част край бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Той предлага да се създадат две нови дирекции в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Управителят на "АТМ" Ивайло Мишев беше един от седемте кандидати за Подробен устройствен план на Борисовата градина с идеята до стадион "Васил Левски" да се построи нов център за изкуство.

Сред кандидатите е и Иван Моев от "ТОП Арх" ЕООД. Документи за участие е подал и Здравко Здравков от "Квадра-04". Той иска да се уеднаквят документите, които изискват от гражданите архитектурните звена във всичките 24 района на София.

Румен Несторов от "Лоел" също се бори да стане архитект №1 на София. Той предлага да се намалят приемните часове за гражданите и всички комуникации да се осъществяват писмено.

Жури

Председател на комисията по избор на нов главен архитект е заместник-кметът на направление "Законност, координация и контрол" на Столична община Юлия Ненкова. Останалите членове са заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, членът на Камарата на архитектите арх. Иван Арвамов, председателят на регионалната колегия София-град на същата организация арх. Николай Баровски, членът на Съюза на архитектите арх. Митьо Виделов, както и общинските съветници Силвия Христова от ГЕРБ, Иво Божков от Реформаторския блок, Милка Христова от БСП.

В журито влизат и още шестима представители на общинската администрация: секретарят на Столична община Ралица Стоянова, директорът на дирекция "Човешки ресурси" Светозар Ерменков, директорът на дирекция "Жилищно и обществено строителство, топлоенергетика и енергийна ефективност" инж. Анна Мутафчиева, директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" инж. Васил Начевски и директорът на дирекция "Зелена система" ланд. арх. Ралица Маджарова.

Към комисията има и седем наблюдатели без право на глас.

Концепциите за стратегическо развитие на всички кандидати бяха отворени в петък. Всеки от членовете на журито ще оценява проектите по 5-степенна скала. Тези, които получат средна оценка над "4", продължават в конкурса. Те ще трябва да защитят концепциите си пред журито и отново да получат поне 4 по същата скала, за да достигнат до етап интервю с обща оценка 8. 

Следва интервю за "професионалните и делови качества на кандидатите", което се оценява по подобен начин. Резултатите се сумират, а кандидатите с най-високи оценки се класират от първо до трето място. Останалите участници могат да обжалват в 7-дневен срок, а ако кметът прецени, че възраженията им са основателни, може да прекрати процедурата и да насрочи нов конкурс.

Критерии и изисквания:

Бъдещият главен архитект трябва да има най-малко десет години професионален опит, най-малко три от които да са на управленска позиция. Кандидатът трябва да представи 25-странична концепция на тема "Управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столична община". Изисква се да представи и "визия за опитимизиране на структурата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ)", както и визия за създаване на специализирано звено, което да се занимава с "изготвянето на задания, анализи, проучвания, оценки в сферата на градоустройството".

Новият главен архитект ще трябва да има и план за развитие на електронните услуги и на дигиталния архив на НАГ. Сред изискванията е и визия за "устойчива комуникация' с браншовите и неправителствените организации и гражданите - т.е. нов начин за организиране на обществени обсъждания. 

Видео от изслушването на кандидатите за главен архитект на София можете да го гледате тук:

Следим на живо дискусията между кандидатите за главен архитект на София и граждани: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews