Българските деца пият, пушат и правят секс най-масово сред връстниците си в Европа

OFFNews 16 март 2016 в 11:05 14694 15

Българските тинейджъри попадат в челните места на изследване на Световната здравна организация за сексуалната активност и употребата на наркотици, алкохол и цигари сред 15-годишните в Европа и други държави. Проучването ползва данни от годините 2013-2014 и бе публикувано на близо 300 страници.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат цигари поне веднъж седмично, като при момчетата процентът е 21, сочи изследването. Това ни нарежда на второ място след Гренландия, където процентът е значително по-висок - 53% от момичетата и 51% от момчетата пушат цигари всяка седмица.

При употребата на алкохол в същата възрастова група отново българските деца са на второ място.

32% от момчетата у нас пият алкохол поне един път седмично. Почти двойно по-малко - 17% от момичетата употребяват алкохол. Пред нас е само Малта, където процентът на момчетата е същия като в България, но 15-годишните малтийки, които пият всяка седмица, са 26%.

При 13-годишните пък България е на първо място по този показател. 20% от момчетата в тази възраст пият поне един път седмично, а при момичетата процентът е 13.

19% от 15-годишните момчета у нас са се напивали, когато са били на 13 г. или дори по-малки.

При употребата на канабис сред 15-годишните българските деца отново показват резултат над средния за Европа.

23% от момчетата и момичетата в тази възраст у нас вече са употребявали марихуана.

Преди България в изследването са Франция, Естония, Швейцария, Полша, Канада и Чехия.

Сексуалната активност на 15-годишните е най-висока в България. 40% от момчетата у нас вече са правили секс, а при момичетата процентът е 21.

Обобщението на Световната здравна организация сочи, че спрямо предишно изследване със същата тема, употребата на алкохол, канабис и цигари от младите хора е намаляла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!