Българският свещеник, който нахока Ердоган и получи броеницата му

OFFNews 02 май 2016 в 15:41 8986 3

Снимка bTV

Петър Гарена.

В последно време президентът на Турция Реджеп Ердоган не носи много на критика, за което свидетелстват множеството арести на журналисти и обвинения срещу чуждестранни карикатуристи.

Не така е било преди години обаче, когато е бил премиер и когато той лично е бил сгълчан от българския свещеник Петър Гарена в неговата църква в Кърджали.

„Всъщност аз го попитах какво търси в нашия град, който е много хубав, но и с много незараснали стари рани. И казвам: "Ако сте дошли да се молите за мир и разбирателство на тези два народа, които векове наред живееха въпреки ятаганите заедно, аз ви подаравям една броеница. Той така се трогна, че почти на входа каза: "Абе, сащиса ме, ще ти подаря личната си броеница", казва отец Гарена пред bTV.

Броеницата на турския политик е направена ръчно, от ковано сребро, и струва доста. За свещеника обаче тя не е по-ценна от обикновените броеници, донесени му от Казан, Ефес и Атон, например.

„Броеници няма християнски, няма мюсюлмански. Затова като дойде Ердоган, примерно сега независимо какъв е той, му подарявам броеница, на мен и турци като дойдат, ми подаряват броеница, защото това е единствената наша връзка, която е обща”, казва още той пред телевизията.

Свещеникът явно има остър език и не си мълчи, защото той често има проблеми с ръководството на Българската православна църква. Една от причините е, че проповядва на турски език, за което е бил наказван.

„Отче наш” дали е на турски, или на какъвто и да е, на гръцки, пак си е „Отче наш”, смята архиерейският наместник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12020

3

microsvet

04.05 2016 в 17:12

Твърде интересно , много поучително

12006

2

Атанас

03.05 2016 в 09:13

Познавам Камен Гарена /светското име на отец Петър/ от битието му на художник. "ателието" му беше на плочките пред театър "Иван Димов" в Хасково. Между другото, когато рисува продължава да подписва картините си с Камен. Та, с голяма доза сигурност твърдя, че е казал каквото е казал на Ердоган.

13249

1

лекар

02.05 2016 в 20:01

Тази история звучи като царичина дупка.
 
X

Подкастът на OFFNews