„Българската Коледа“ показа отново, че можем да сме единни като народ"

OFFNews 24 ноември 2015 в 17:31 2996 0

„Българската Коледа“ показа отново, че можем да сме единни като народ, че можем да бъдем съпричастни един към друг. Обединяваме се, благодарение на тази инициатива, всички ние – институции, организации, Президентство, министерства, неправителствени организации, лекари, болници, дарители, доброволци, родители, всички сме заедно. Всички заедно по пътя на една инициатива с дълбок смисъл както за българската политика, така и за обществения живот в страната.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който обобщи резултатите от миналогодишната кампания "Българската Коледа". 

Инициативата „Българската Коледа“ е пример за това, което искаме да видим повече в българската политика – последователност и надграждане. Един президент я стартира, следващият я развива, така искаме да бъде винаги. Доброто да се надгражда. Добрата идея да покълне, да намери своето развитие и по нейния път всички да сътрудничат, да помагат, да надграждат, посочи Плевнелиев. 

„Българската Коледа“ се превърна и в един от символите на българското общество. Всяка година ние имаме между 600 хил., 800 хил. семейства, българи, възрастни, млади, всякакви, които дават своя дан за тази инициатива. Показват отношение, не със сумата, която даряват, показват отношение с подадената ръка на стотици хиляди българи на година. Тя е символична, тя е много важна за нас, защото показва, че народът е добър, че народът е съпричастен и показва, че когато е трудно и когато е тежко, разбираме че доброто е важно, че добрите дела трябва да получат своята подкрепа", подчерта президентът. 

По думите му успехът на кампанията се дължи най-вече на добрата воля, на човещината, на хуманизма на стотици хиляди българи, на много добродетели, благодетели, дарители, компании и личности, които помагат. 

Държавният глава уточни, че „Българската Коледа“ през миналата година е успяла да събере 1 980 000 лв., а в рамките на кампанията са подпомогнати 496 деца. Над 1 250 000 лв. са дарени на десет университетски и областни лечебни заведения – в София, в Пловдив, във Варна, в Плевен, за да бъдат закупени 19 високотехнологични медицински апарата.

Искам да благодаря на всички, които проявяват съпричастност и които се включват в инициативата, и сигурен съм, благодаря предварително за това, ще го направят и занапред със стартиращата от днес и нова кампания. „Българската коледа“, кампания 2014/2015 г., постигна своята цел. Тя беше един голям успех. Стартира новата кампания. Преди да започнем обаче с нея, искам още веднъж от все сърце да благодаря на всички добри хора в България, каза още Росен Плевнелиев. 

Един от медицинските апарати, закупени със средства от миналогодишната кампания, е за Специализираната болница за детски болести. 

За болницата е купен съвременен видео ЕЕГ апарат. С този апарат отговаряме и на съвременните изисквания, стандарти по неврология за специализирана детска болница. Апаратът дава възможност за видео записи и позволява много по-точна и конкретна диагностика, което е много важно при гранични състояние, за да се разбере дали те са епилептични или не са, обясни пред OFFNews д-р Иван Литвиненко, ръководител на детската неврологична клиника към болницата. 

Апаратът е в болницата от около месец и половина и за това време с него са прегледани повече от 100 от лежащо болните в лечебното заведение деца, допълни д-р Литвиненко. 

Често не е лесно само по разказа на един родител, който гледа с уплашени очи, да се диагностицира точно. Апаратът ни помага и ние да не направим грешката да пропуснем епилептични пристъпи. Миналата седмица имахме такъв случай. Майката беше убедена, че детето ѝ има прогресираща епилепсия, че получава пристъпи, че има регрес при детето, но с изследване с новата апаратура се оказа, че показателите са нормални. Това ни даде възможност уверено да твърдим пред майката, че притесненията са били напразни, разказа той.

В някои случаи изследването с апарата помага за диагностицирането на пациентите, в други случаи с него се проследява състоянието им и се променя терапията, ако това е необходимо, д-р Иван Литвиненко. 

Гергана Дескова, майка на дете с детска церебрална парализа, също поиска да благодари на всички, които са дарили пари за "Българската Коледа". 

Петър се роди в началото на седмия месец, много малък – 1,260 кг, принудително, защото беше започнал да се задушава от пъпната връв. Заради недостига на кислород получи детска церебрална парализа. В момента е на 12 години и има нужда от непрекъсната рехабилитация, особено в този период на бързо израстване, разказа пред OFFNews Дескова.

Здравната каса поема ежемесечно минимум три процедури по клинична пътека, ние ходим всеки месец. На частно една процедура струва 25 лева и не можем да си го позволим. Участваме в „Българската Коледа“ в последните няколко години и благодарение на постоянната рехабилитация той днес може да се движи, посочи тя.

Благодаря на всички хора, които са съпричастни с нашата болка, благодаря, че в тези трудни времена отделят едва ли не от залъка на техните деца, за да бъдат нашите ползотворни за бъдещето на страната, допълни Гергана Дескова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews