Между терористите и нас нямаше никой. Извадиха автоматите и започнаха да стрелят

OFFNews 30 юни 2016 в 08:31 5824 1

Снимка Нова тв

Живеем втори живот, бяхме на 10-15 метра от терористите на летище „Ататюрк” в Истанбул. 

Това разказа доц. Огнян Къчев от Варненския свободен университет, който заедно с асистент Катерина Чонгова и двама студенти се връщали от Вилнюс, по бТВ. „10 секунди след нашето влизане на терминала започна стрелба. Отначало никой не можеше да осъзнае какво се случва, но след това видяхме вляво от нас двама терористи. Между тях и нас нямаше никой, видяхме как изваждат автоматите, започнаха хаотично да стрелят. Вторият се забави малко, от пуловер извади автомат „Калашников”. Настана ужас, хаос и паника и всички се разбягаха”, разказа доц. Къчев. „След това се чу взрив на етажа под нас, жесток тътен, вече разбрахме, че е атентат. След това се чу втори взрив”, допълни той.

Преподавателят и останалите българи прекарали около 2 часа на тераса. 

„Опитахме се да се скрием, докато бягахме, едно плексигласово стъкло ни спря и добре че някакви услужливи хора в същото време отвориха врата към терасата и успяхме да избягаме от там. Скрихме се при едни полицаи, които ни казаха да приклекнем, да не мърдаме и да изчакаме, докато ситуацията не се успокои”, разказа и асистент Катерина Чонгова. „Радваме се, че оцеляхме, гледахме екшъна от първия ред, но в крайна сметка сме живи и здрави, трябва да продължим напред и да не се връщаме към тези кошмарни моменти”, допълни тя.

„Избягахме много бързо, не знам за колко съм взел тези 30-40 метра, сигурно за 2-3 секунди”, спомня си още доц. Къчев. По думите му службите са се опитали да овладеят хаоса, но за него е недопустимо на голямо летище да влязат двама души с автомати, да ги извадят и да започнат да стрелят. Не може в такова летище да има рентген на 20-30 метра от входа, каза доц. Къчев. Пропускателният режим на колите не е добър, всеки може да влезе и да вкара каквото си иска, каза още преподавателят. 

Той описва единия от атентаторите - с кестенява коса, мургав, с леко брадясало лице, слаб, със скули и с мръсни дрехи.

Няма рецепта против тероризма, действията на терористите са непредсказуеми, каза още доц. Къчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови