Българи и македонци призовават за улица "Желю Желев" в Скопие и "Борис Трайковски" в София

OFFNews 03 февруари 2015 в 16:10 4365 2

Снимка: Булфото/ Миро Златев

Граждани от България и Македония призовават общинските власти в Скопие да нарекат улица на името на д-р Желю Желев, а тези в София да нарекат улица на името на Борис Трайковски - президент на Република Македония (1999-2004 г.).

Онлайн петицията е по инициатива на директора на Европейския съвет за външна политика – София Димитър Бечев и известния македонски журналист Борян Йовановски, който беше говорител на Трайковски.

Македонският президент Трайковски загина в самолетна катастрофа на 26 февруари 2004 г.

В петицията се посочва: "Ние, група граждани на Република Македония и Република България, в знак на признателност за приноса на д-р Ж. Желев и Б. Трайковски за демократизацията, европейския път на нашите две страни, както и за добросъседските отношения между тях, призоваваме общинските власти в гр. Скопие да нарекат улица на името на д-р Желю Желев, а тези в гр. София да нарекат улица на името на Борис Трайковски, президент на Република Македония (1999-2004 г.). Вярваме, че този жест на почит ще даде важен тласък на приятелските връзки и разбирателството между нашите братски страни и техните граждани".

Всеки, който желае да подкрепи призива, може да го направи на следния линк: http://www.peticiq.com/zelev_trajkovski

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!