БАН съветва политиците как да вдигнат раждаемостта

OFFNews 06 ноември 2014 в 13:27 2374 5

Мерки срещу застаряването на населението ще предложат учени от БАН на новото правителство.

България е на едно от първите места в света по интензивност на стареенето. При жените у нас смъртността е най-висока в ЕС, а при мъжете - една от най-високите, коментира доц. Кремена Борисова, която е редактор на сборника "Демографската ситуация и развитието на България".

Затова учените препоръчват реформи в здравната система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ. Ключово е и стимулирането на раждането на повече от едно дете в българските семейства без това да пречи на реализацията на родителите.

"Необходимо е да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Това трябва да стане чрез диференциран подход, съобразен с линията на бедността и с минималния гарантиран доход", даде пример доц. Борисова.

Тенденция за намаляване на смъртността в България има, включително и на детската смъртност, но това става с твърде бавни темпове и затова страната ни изостава по този показател спрямо другите страни от ЕС.

Изследването и препоръките на екипа на БАН ще бъдат представени на новото правителство, министерствата и всички ангажирани с демографията институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови