БАБХ разкри незаконен обект за производство на картофи за пържене

OFFNews 11 март 2016 в 17:47 3039 1

Българска агенция по безопасност на храните разкри незаконен обект за производство на картофи за пържене.

БАБХ е извършила инспекция съвместно с представители на Столична дирекция на вътрешните работи.

В момента на проверката в обекта е констатирано наличие на 4 тона картофи, близо 740 килограма заготовка и 100 килограма готови за експедиция картофи за пържене в пликове по 5 килограма.

Готовата продукция в обекта е била етикетирана с фалшиви етикети, без придружаващи документи.

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните София-град ще проверяват всички свързани с нарушителя обекти, където може да е доставена продукция. Всички открити в незаконния обект храни са унищожени.

На собственика ще бъде наложена максимална административна санкция от 2000 лева.

В същото време стана ясно, че Агенцията извършва засилени проверки и за съдържание на остатъчни количества от пестициди в пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. 

Проверките са започнали на 10 март и ще продължат до 13 май, обясни пред БНР Антон Величков от БАБХ. 

Очаква се през този период у нас да влязат 5 вида продукти, които не влизат под обхвата на задължителен официален контрол, който се извършва на граничните пунктове. Става дума за домати, краставици, праскови, кайсии и череши с произход от трети страни, допълни Величков. 

Пробите ще се вземат на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", където има и изградени лаборатории. След вземането на пробата камионът може да продължи, но митницата не освобождава стоката, преди да са готови резултатите, и тя не може да бъде разтоварена. Ако има наличие на пестициди, пратката се унищожава за сметка на вносителя, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!