Арестували жители на Гърмен, че си сложили елха на площада

OFFNews 19 декември 2016 в 08:21 28140 4

Снимка БНР

Минка Капитанов

Спор за коледната елха възникна в община Гърмен. Жители на селото взели сами голяма елха и решили да я сложат на площада на селото, поради което били арестувани. Причината била, че в селото имало съвсем малка празнична елха.

Кметицата на село Гърмен е от ДПС - Минка Капитанова.

Преди две седмици от общината било засадено малко дръвче, което гърменци намират за бедно украсено, прададе бТВ. Купили от горското стопанство по-голямо, което предизвикало разногласия.

„Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е Християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова”, обясни Иван Кременлиев от сдружение „За бъдещето на община Гърмен”.

По думите му още при издигането на елхата полицаи се опитали да съставят актове, а след това Капитанова разпоредила дървото да бъде премахнато и хората да си го занесат вкъщи. Кременлиев твърди, че по-рано Капитанова казала на майки с деца елхата да се сложи пред църквата.

Самият кмет каза, че никога не е деляла хората на християни и мюсюлмани и в случая става дума за самоуправство. По думите на Минка Капитанова, издигналите елхата имали разрешение за друго село и въобще се допитали до местната власт чак след като си свършили работата. В същото време живата елха трябвало да „възпитава у децата чувството за съхранение на природата”.

Местните коментираха още, че откак е на поста кметицата, не се празнуват християнските празници. Те дадоха за пример, че и на 3-ти март не е имало празненства в селото. "Ние сме християни и ще празнуваме христиняските празници", категорични бяха те.

Мъжете, които по собствена инициатива са сложили елхата в центъра на селото, са били арестувани и ще им бъде наложена глоба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12542

4

musovir

20.12 2016 в 16:50

Аз тази кметица... това невинно ангелче... щях да го сложа на върха на елхата...

17898

3

кикимора

19.12 2016 в 10:30

За байрана - малък курбан казан тогаз.

11316

1

Алекс

19.12 2016 в 08:53

В смутни времена мишките се размърдват и опитват да видят докъде ще им бъде позволено да стигнат в наглостта си. На този случай, както и на всякакви провокации в същия смисъл, трябва да се даде гласност и категоричен отпор на момента. А кметицата кандидат-ислямистка, както и съдиите, които осъдят гражданите за слагането на коледна елха, трябва да бъдат отстранени от постовете си и да бъдат подведени под отговорност. Видяла жабата, че Ердоган забранява Коелда в Турция и вдигнала и тя крак.