"Антична" гаражна врата пази останките на Сердика (снимки)

OFFNews 27 януари 2016 в 08:34 5763 8

Снимка Мартин Зашев

Гаражна врата, но не от времето на Римската империя, пази разкопките и останките на Сердика в София.

За куриоза и лошото естетическо решение на отговорните власти сигнализират от "Спаси София" и Мартин Зашев, които задават въпроса "Колко още гавра могат да понесат останките на Сердика преди институциите да се усетят, че плюят на миналото ни?".

Източната порта на Сердика вече се охранява от модерна ролетна щора.

Ето какво пишат от "Спаси София":

СТИГА ВЕЧЕ!
Просто стига вече. Това не е нормално, нито е допустимо. Колко още гавра могат да понесат останките на Сердика преди институциите да се усетят, че плюят на миналото ни? Можем да напишем много шеги по този повод - че се боим повече от културата на министъра, но не и е смешно!
Министерство на културата систематично съсипва и малкото останало от материалното ни културно наследство. Божидардимитровщината, Веждирашидовщината и архитектурното изнасилване, които налегнаха Сердика, отдавна прекрачиха всякакви граници!

С кой акъл опъваш гаражна щора на портата на град, приветствал императори и бранил се със столетия от нашественици? С кой акъл одобряваш подобна гаргара и пошлост и позволяваш тя да съществува?! Поверената на Вежди Рашидов администрация - разните му там “историци”, “археолози” и “експерти” някакъв акъл и капацитет имат ли?!

И не на последно място, зам.-кметът по културата г-н Тодор Чобанов - той къде е? Под кой камък спи? Или пак ще слушаме оправданията на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, че понеже обектът е на Министерство на културата, Столична община магически няма никакво отношение и ще й е по-удобно да се преструва, че в самото сърце на София има портал към друго измерение, където нямат власт да се намесят и да кажат: “Дотук! Това е недопустимо!”?

Стига вече! Призоваваме Вежди Рашидов и Божидар Димитров не просто да си подадат ВЕДНАГА оставките, а и да се извинят. Да се извинят за всичката мизерия, която натвориха през годините.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!