"Ал Джазира" свали турския филм "България, моя земя"

ОFFNews 22 декември 2015 в 18:47 14078 16

Текст, който се появява в сайта на "Ал Джазира" на място на документалния филм.

Турският документален филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", който беше излъчен по телевизия "Ал Джазира" и качен в нейния сайт и канал в YouTube, е бил премахнат.

Видеото, което бяхме прикрепили към нашата дописка, вече не може да се гледа, защото достъпът до него е ограничен.

На сайта на медията, където филмът също беше качен, се появява съобщение за грешка.

Документалната продукция обаче все още е достъпна на друго място в сайта на "Ал Джазира", което явно е убегнало от погледа на колегите ни. 

Припомняме ви, че сюжетът на филма разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време. Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етност.

От ВМРО дори поискаха от Министерство на външните работи да изпрати остра нота до Турция заради "България, моя земя".

"България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство“ у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира“ в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България. България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти - даже прекалено толерантно. И точно заради това, всякакви знайни и незнайни критици ни се качват на главите", смята Красимир Каракачанов.

На 23 декември след 22 ч. (GMT) турският филм отново беше върнат на сайта на телевизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!