Абсурд: София заличава собствените си документи за 9 години назад

OFFNews 27 юли 2016 в 15:40 17262 1

Може ли да си купиш имот с разрешение от Столична община да построиш на земята си 20-метрова сграда например, а после да научиш, че общината се отмята, защото собственото й решение е било незаконно?

Може, засега ако си сред собствениците и инвеститорите в зоната на "новия делови център на София" с лице на бул. "Тодор Александров" и "Христо Ботев".  

Одобрените досега устройствени планове в зона Ц1 са незаконни, става ясно от доклад на главния архитект на София Здравко Здравков, който той представи днес пред комисията по архитектура на "Московска" 33. "След проверка се установи, че към нито един ПУП в зоната, част от район "Възраждане", няма специфични правила и нормативи", твърди Здравков.

Пред комисията той обяви, че е възложил обемно устройствено проучване за имотите с лице към бул. "Тодор Александров", на базата на което ще се променят плановете. 

На практика това означава, че се спират вече разрешените застроявания, както и издаването на нови разрешения. До Здравков в заседателната зала на "Московска" 33 седеше шефът на юристите на Направление "Архитектура и градоустройство" Борис Милчев, заемал поста още отпреди Петър Диков да стане главен архитект и подписвал документите, които сега обявява заедно със Здравков за незаконни. Факт, които не смути съветниците от архитектурната комисия. 

Блокирането на строителството засяга 4 местности с над 35 зони в района. Очаква се засегнатите собственици на имоти да подадат жалби в съда, ако СОС одобри предложението за отмяна съществуващото положение. Което със сигурност ще блокира всяко строителство в района за дълго време, пред вид темповете на работа на родната съдебна система.  

Това обаче предстои най-рано през септември, когато съветниците ще се съберат отново след последната си сесия преди ваканцията утре. 

Днес в комисията бе и Валентин Каназирев, един от основателите на дружество "Маркан", което строи хотел на "Тодор Александров". "Инвестирали сме над 20 милиона, хотелът ни трябва да е готов до 2018 г., имаме договори с контрагенти, ще търпим загуби", обясни той пред комисията, която засега само се информира за сведение от доклада на главния архитект и отложи гледането му по същество за есента. Пред OFFNews Каназирев обясни, че вече са се съгласили да намалят височината на хотела, който трябва да изникне до "Макдоналдс" на "Тодор Александров", от 114 на 80 метра.

Това обаче не променя факта, че ще трябва да се чака есента, за да започнат да се изготвят и нови, и да се допълват съществуващите специфични правила, които да направят законни устройствените планове и съответно разрешенията за строителство. 

Всички съветници в експертния съвет по архитектура - председателката на комисията Силвия Христова, Екатерина Йорданова(шеф на транспортната комисия), и Лорита Радева - начело на екокомисията, както и Борислав Бориславов от СДС, са подписали протокола от заседанието по проблема с особено мнение. Те са поискали да се изготви обемно проучване на целия район. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

1

българин

27.07 2016 в 23:54

И очаквам с нетърпение, как тези "инвеститори", ще си потърсят правата и ще осъдят държавата, а хората, с които са направили първоначално схемата, са просто чиновници, за които никой няма да си спомни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!