5-метров надпис SOFIA ще осветява НДК от тази вечер

OFFNews 16 септември 2016 в 06:49 10675 2

Огромен надпис SOFIA ще светне на Националния дворец на културата тази вечер.

НДК ще разположи обемни букви тип cityscape sign западно от централния вход на сградата на двореца. Целта е да бъде подобрена градската среда в столицата, с оглед предстоящото европейско председателство на България през 2018 г.

Откриването на инсталацията е от 19,30 ч, в навечерието на празника на София - 17 септември. На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Надписът SOFIA е само част от проекта за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, а инсталацията следва примера на много други големи градове по света.
Инсталацията е с размер 120/500 см. Буквите са решени в бял цвят, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове, като има възможност да бъдат синхронизирани с фасадното осветление на централната сграда на двореца, което променя цвета си по повод различни празници и каузи.

Буквите са изработени от поликарбонат. В кутиите са монтирани LED - RGB лампи, чрез които се постига еднородно осветяване през нощта. Възможността за регулиране на цвета и интензивността позволява надписът да се превръща в отзвук на актуалните обществени събития.

Освен големия бял надпис в горния десен ъгъл на основата има и цветен надпис „София" на кирилица, както и вертикален надпис НДК, който е изработен от метал. Осветлението е енергоспестяващо, съобразено с последните стандарти за опазване на околната среда. Надписът е символ на интегрирането на съвременните технологии в традиционната градска среда.

Инициативата се осъществява в партньорство със Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

2

Стринка Минка

16.09 2016 в 09:44

Тъпо, тъпо. Не се издържа.
Както в повечето случаи при нас, цялата пара е в свирката.

12688

1

Emil Kasamakov

16.09 2016 в 08:30

"Огромен надпис... Инсталацията е с размер 120/500 см."

Огромен ли? Да не би една буква да е 120х500? Щото ако е за цялата инсталация това е почти размерът на половин билборд. Изобщо не е огромно, а на фона на НДК, направо е мъничко.
За сравнение - от другата страна на Фритьоф Нансен на покривите има лого на един телеком, което е дълго поне 13 метра.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки