25 000 пациенти платили за избор на екип в болница

OFFNews 12 декември 2011 в 13:33 1517 0

болни-линейки
болни-линейки

25 000 пациенти са платили за избор на екип или лекар в болница през първите 11 месеца на 2011 година. Малко над 17 000 от тях са избрали екип, останалите - лекар. Те са малко над 1.5% от общия брой преминали болни, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Информацията е обобщена на база подадените данни от всички 28 Регионални здравни инспекции в страната.

Общо през всички 310 болници са преминали 1.6 милиона души. Най-голямата концентрация на пациенти, избрали екип или лекар, е в София - близо 13 000 души. След столицата се нареждат университетските центрове Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Там има и най-много болници, както и най-добри иновативни методи за диагностика и лечение.

Най-често от услугата избор на екип/лекар са се възползвали бременни жени - близо 13% от ражданията пациентките са избирали лекар или екип. В София процентът на избор на екип за раждания е 30.

Другите дейности, за които най-често пациентът посочва екип или медик, който да провеждат лечението, са онкологичните, гинекологичните и урологичните операции, сърдечносъдовите, очните и ортопедичните интервенции.

В над 240 лечебни заведения нито един пациент не е плащал за избор на екип или лекар.

Абсолютен рекорд по избор на екип/лекар поставя Университетската болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" в София. Там близо 80% от постъпилите пациенти са платили.

"Първоначалните наблюдения на МЗ показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип. Единици са лечебните заведения, в които тя е извършена при по-голям процент от преминалите пациенти, което буди съмнения за известни нередности. При всички тях ще се извърши допълнителна проверка и при установени нарушения ще се наложат съответните санкции", се казва в съобщение на пресцентъра на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови