203 училища искат да са иновативни

Александра Маркарян 01 февруари 2017 в 15:03 3822 0

203 училища в страната са подали документи в Министерството на образованието за получаване на статут на иновативни училища, съобщи пресцентърът на МОН.

Те участват с общо 226 проекта.

Крайният срок за кандидатстване беше 31 януари 2017 г.

Експерименталните подходи ще се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации. Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти.

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.

Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерски съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Най-много подадени проекти има от училища в София-град – 64. По 16 проекта са подадени от Варна, Пловдив и София-област. От Стара Загора – 12, а от Велико Търново – 11.

От МОН не уточняват кои са училищата с аргумента, че в момента тече процедурата по одобряване на проектите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови