Руската империя преди революцията в снимки

ОFFNews 02 октомври 2014 в 13:36 28568 13

Алим Хан, емирът на Бухара, днешен Узбекистан. С идването на съветската власт в Бухара той избягва в Афганистан.

Снимка Сергей Прокудин-Горский/Library of Congress

Алим Хан, емирът на Бухара, днешен Узбекистан. С идването на съветската власт в Бухара той избягва в Афганистан.

Сергей Прокудин-Горский (1863-1944) е известен руски фотограф, който придобива слава благодарение на цветните снимки, които прави по онова време.

Първата фотография, с която го забелязват, е на руския творец Лев Толстой. Така през 1909 г. той бива забелязан от цар Николай II, който кани Прокудин-Горский в двора си.

Царят набавя на фотографа средства и разрешение да осъществи делото на живота си. През следващото десетилетие Сергей Прокудин-Горский обикаля империята със специална стая за проявяване на снимки, движеща се върху релси. За този период той прави над 10 000 цветни снимки.

Талантливият фотограф напуснал Русия през 1918 г. след комунистическата революция и се заселил в Париж със семейството си. Приблизително половината от негативите му са били конфискувани от съветските власти при напускането му.

През 1948 г. Библиотеката на Конгреса в САЩ купува останалите снимкови материали от наследниците на Прокудин-Горский. В края на хилядолетието Библиотеката показа снимките в изложбата "Империята, която беше Русия". Снимките показват многообразието на Руската империя преди революцията в периода 1907-1915 г.

1911 г. Търговец на пазара в Самарканд, Узбекистан. Той продава копринени, памучни и вълнени платове, както и килими. Над него може да бъде видяна страница от Корана, поставена в рамка.

1911г. Снимка на възрастен мъж близо до Самарканд, навярно таджик, който държи уловена птица. Самарканд е бил известен с етническото си разнообразие, там е имало узбеки, таджики, перси, араби, евреи и руснаци.

1907-1915 г. Туркмен с камила, облечен в традиционни дрехи и шапка. В чувалите върху животното най-вероятно има памук или жито. Камилските кервани са били най-използваният начин за превоз на храна, суровини и други популярни стоки в Централна Азия дори по времето на железниците.

1911г. Много централноазиатски хора са живели номадски живот, като са мигрирали сезонно в различни райони, където да си изкарват прехраната. Показаните на снимката са казахстанци в Гладната степ, намираща се в днешни Казахстан и Узбекистан.

1911г. Самарканд е древен търговски, интелектуален и духовен център на Пътя на коприната от Европа към Китай и обратното. Градът и цялата част от Западен Туркестан са били присъединени към Руската империя в средата на 19 век. На снимката са еврейски момчета със своя учител.

1911г. Самаркандски търговец на пъпеши в традиционно централноазиатско облекло.

1909г. Млади руски селянки предлагат горски плодове на гостите в своята изба - традиционна дървена къща. Снимката е направена близо до малкия град Кирилов.

1910г. А.П. Калганов позира със сина си и внучката си за портрет в индустриалния град Златоуст в планините Урал. Синът и внучката работят в завода за оръжия на града, който е основен снабдител на въоръжение за руската армия от ранните 1800 г.

1915г. Прокудий-Горски (седналият вдясно мъж с кафявата шапка) се вози с други мъже по железопътната линия към Мурманск.

1907-1915 г. Узбекско момиче с традиционни дрехи, прическа и бижута. Тя стои върху скъп килим пред юртата си. След като превзема Туркестан в средата на 1800 г., Русия налага натиск върху жителите да спрат да използват подвижните юрти и да се заселят в трайни села и градове.

1909г. Пинхус Карлинский, отговорник на чернигоровския шлюз. Той стои до пристан за фериботи на Мариинския канал в северната част на европейска Русия. Фотографът отбелязва, че Карлинский е бил на 84 г. и е служил 66 г.

1910 г. Урал е известен с наличието си на богати железни мини и руди. На снимката е семейство, изхранващо се от малка мина близо до Екатеринбург.

1912 г. Работници и наставници позират за снимка по време на подготовката за изливане на циментовите основи на язовир през реката Ока, югоизточно от Москва, близо до градчето Дединово.

1907-1915 г. Китайски заселник позира в градината си за чай в Чаква, малко градче северно от Батуми при Черно море.

1907-1915 г. Затворници гледат от зандана - традиционен централноазиатски затвор. По същество това е яма в земята с постройка отгоре. Охранителят е въоръжен с руска пуша с щик и е облечен в руска униформа и ботуши.

1909 г. Деца седят на хълм до църква с камбанария в село близо до Бялото езеро, северната част на европейска Русия.

1907-1915 г. Работници, идентифицирани от Прокудин-Горский като гърци, позират по време на беритба на чай близо до Чаква. Регионът в момента се намира на територията на Украйна, Молдова и Грузия, на времето е имал значително гръцко население.

1910 г. Башкирец, работещ на железопътна линия до град Уст-Катав, намиращ се между Уфа и Челябинск в Урал.

1907-1915 г. Дагестан, което на тюркските езици значи "земя на планините", е съдържала многонационално население - авари, лезги, ногайци, табасарани и др. Изобразеният на снимката е сунитски мюсюлманин от неопределена националност в традиционно облекло.

1907-1915 г. Етнически руски заселници в Муганската степ. Те създали малкото градче Графовка непосредствено до границата с Персия.

1907-1915 г. Двойка, облечена в традиционни носии, позира на планински фон във вътрешността на региона Гуниб на северния склон на Кавказките планини, който се намира в днешен Дагестан.

1910 г. Монаси садят картофи в полята, изсечени от гъстите гори до Гетсеманската обител до езерото Селигер близко до река Волга. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!