Гробище за кораби в Аралско море (галерия)

ОFFNews 02 октомври 2014 в 17:39 54743 6

Извинение към езерото, написано върху бивш риболовен кораб в морето.

Снимка http://foto.rg.ru/

Извинение към езерото, написано върху бивш риболовен кораб в морето.

След като наскоро спътник на НАСА показа, че почти цялото Аралско море е пресъхнало заради човешка намеса, решихме да съберем снимки, показващи по най-добър начин човешката и природна трагедия.

Пълноводното езеро в момента е пустиня, където камилите лежат на сянка под корубите на изоставените ръждясали бивши риболовни кораби. В Аралската пустиня може да бъде намерен цял призрачен риболовен флот, напомнящ какво е било някога там. 

Върху някои от корабите е написано с тебешир "Прости, Арал" или "Прости нас Аральское море...".

Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света, сега Аралско море почти е пресушено. Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района.

В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, и е пресъхнало, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия.

Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови