Витлеемската звезда всъщност е Халеевата комета

ОFFNews 23 декември 2014 в 17:29 15001 5

Джото - Поклонение на влъхвите

Едно от най-важните свидетелства кога се е родил Христос е историята за Витлеемската звезда от Евангелието на Матей. На тази история са посветени стотици изследвания.

През средновековието се е смятало, че най-важните промени се предвещават от съвпада на Юпитер и Сатурн. Такъв съвпад е имало в съзвездието Риби през 7 г. пр.н.е. През следващата година към тези планети се присъединява и Марс. Изчислявайки положението на тези планети, немският астроном Йохан Кеплер прави извод, че Исус е роден през 6 г. пр.н.е.

През 70-те години на XX век английските астрономи Д. Кларк, Дж. Паркинсън и Ф. Стивънсън представят друга версия. Авторите изследвали данни от древни китайски и корейски хроники за необичайни небесни явления в периода от 10 г. пр.н.е. до 13 г. след н.е. Тези източници описват избухване на ярка нова звезда през пролетта на 5 г. пр. н.е. в непосредствена близост до звездата бета в съзвездието Козирог. Тази свръхнова можела да се види на изток в небето преди изгрев слънце в продължение на 70 дни. Затова британските астрономи са склонни да вярват, че тази свръхнова е "Коледната звезда".

Тази хипотеза също не е удовлетворяваща - "звездата", за която говори Матей, се е движела по небето, а китайските източници не посочват сведения за някакво движение на свръхновата от 5 г. пр.н.е.

Има и друга версия на "Витлеемската звезда": тя се отъждествява с Халеевата комета, чието преминаване през втората половина през 12 г. пр.н.е. също е записано от китайските астрономи.

Още италианският художник Джото рисува през 1301 г. "Витлеемската звезда" като комета на картина, посветена на раждането на Христос, известна като "Поклонение на влъхвите". През 1907 г. немският астроном A. Щенцел от Хамбург предполага, че "Коледната звезда" е Халеевата комета. 

Китайският астроном Ма Туан Лин посочва, че кометата първо е забелязана в небето на 26 август 12 пр.н.е. в източната част на съзвездието Близнаци и се е премествала бавно до границата на съзвездията Лъв и Дева. Първоначално кометата се е наблюдавала само сутрин на изток, но на 13-ия ден след появата й на хоризонта се е виждала и вечер в западната част на съзвездието Лъв. Тя е в съзвездието Лъв за много кратък период: от началото на септември до 7 септември на 12 пр.н.е. 

Според Матей, "звездата, която бяха видели (влъхвите) на изток, вървеше пред тях", т.е. се е движела от север на юг. Съдейки по описанието на Ма Туан Лин, Халеевата комета през 12 г. пр. н.е. се е движела от север на юг в продължение на няколко дни и следователно да се установи кога точно в кой ден влъхвите пристигат във Витлеем едва ли е възможно. 

Въз основа на така изложените данни, може да се направи извод, че Исус е роден в началото на септември през 12 г. пр. н.е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови