Руски свещеник обиколи с балон света за 11 дни (видео)

OFFNews 25 юли 2016 в 08:32 3276 1

Руски свещеник обиколи с балон света за 11 дни, като с това постави нов световен рекорд. 65-годишният Фьодр Конюков се приземи в пустинните територии на Австралия на 23 юли след епично пътешествие в широка два метра гондола, изработена от карбонови нишки.  

Конюков започна пътешествието си на 12 юли от Австралия по маршрут, който е по-дълъг от този, който измина Стив Фосет с неговата обиколка на света от 13 дни. Руснакът прелетя над Нова Зеландия, Тихия океан, Южна Америка и Атлантика, изминавайки 34 820 километра. 

Балонът преминал и покрай Южния полярен кръг, където температурите паднали под минус 50 градуса по Целзий. "Страшно е да си толкова далеч на юг, откъснат от цивилизацията. Тези места изглеждат толкова самотни и далечни - без земя, без самолети, без кораби", написа Конюков в блога си. 

По време на полета балонът е претърпял повреда, след като отоплителната му система спряла да работи. 

За цялото време на полета свещеникът е имал само четири часа сън, а за тоалетна му е служила кофа. Координаторът на полета Джон Уолингтън съобщи, че Конюков е бил премръзнал и изтощен, но щастлив, когато кацнал на земята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови