На ръба на възможностите: 5 от най-трудните ултрамаратона в света (видео)

ОFFNews 31 октомври 2016 в 12:36 8470 0

Сезонът на ултрамаратоните в България мина, но решихме да подхраним екстремния ви дух с част от класацията на изданието "Оutside online", която представя някои от най-трудните състезания на планетата. 

1. Marathon des Sables - Изгарящ ултрамаратон с трасе от 251 километра, преминаващо през пустинята Сахара в южната част на Мароко.

Участниците сами трябва да носят храната и екипировката си, да спят на открито и да носят тежки туби с вода. Те разполагат със 7 дни да преминат през пясъчните дюни на едно от най-горещите места на планетата.

В маратона ежегодно се включват около 1000 ентусиасти от целия свят. 

Всяка година състезанието започва в неделя под звуците на песента на AC/DC "Highway to Hell", или в превод "Магистрала към Ада". 

Участниците преминават през Ада, изложени на жестоки дехидратация и температурни амплитуди, като през последните години загинаха трима маратонци. 

2. Grand to Grand Ultra - 273 километра невероятни гледки, които разкриват красотата на Гранд Каньон. 

Участниците имат 7 дни да преминат през дивите места, като разчитат само на себе си за пренос на храна и екипировка. Денивелацията на състезанието е близо 6000 метра. 

Може да видите гледки от невероятното приключение във видеото:

3. Тhe Jungle Ultra кара бегачи от цял свят да тестват възможностите си на 230 километрово трасе в Перу. Участниците се сблъскват с дивите условия на джунглата, преминават през планински пътища и  изоставени села. 

Докато бягат, ентусиастите носят на гърба си хамак, спален чувал, храна и минимум 2,5 литра вода, за да са достатъчно хидратирани в екстремно горещото време, преминавайки между подкрепителните пунктове. 

Теренът на състезанието преминава през много дълго спускане, като бегачите преодоляват наведнъж почти 3200 метра денивелация. 

4. Badwater Ultramarathon - Историята на състезанието започва още през 70-те години на миналия век. 217-километровото трасе преминава по асфалтов път през Долината на смъртта, Калифорния - едно от най-горещите места по света. За да е още по-екстремно, организаторите решават събитието да стартира през юли - месецът с най-високи температури на Западното крайбрежие. Тогава на сянка градусите достигат близо 50 по Целзий. 

Често пъти на бегачите се налага да тичат по бялата маркировка на пътя, тъй като маратонките им буквално започват да се разтапят от нажежения асфалт.

5. 6633 Ultra - Този ултрамаратон изпитва възможностите на състезателите, като ги поставя в суровата, студена и вятърна обстановка, стартираща от територията около река Юкон, Канада. 

Маратонът има две версии - една от 120 километра и една от 560. Засега обаче само 11 души са завършили близо 600-километровото приключение. 

Състезанието преминава през магистрала Демпстър, после пресича Арктичния кръг на географска ширина 66 градуса и 33 минути, откъдето идва и името на ултра маратона. Краят на приключението е на Северния Ледовит океан. 

Температурите по време на 6633 Ultra варират от -30 до -50 градуса по Целзий.

Участниците могат да спят само на подкрепителни пунктове.

И в това състезание всички носят сами храната и екипировката си, която предвид ледените температури е много тежка.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови