Коктейли за руснаци (рецепти от Москва-Петушки)

OFFNews 20 декември 2016 в 13:17 24220 8

Новината, че 41 души в Иркутск са загинали, след като са пили лосион за вана "Бояришник", хвърли в потрес хората, които не са чели "Москва - Петушки".

Ние, които знаем наизуст тази Библия на руската душа, не сме изненадани. Екстремните коктейли са подробно описани от великия Венедикт Ерофеев.

Изглежда абсурдно, че от трагедия като тази в Иркутск може да се изведе нещо положително, но все пак ни се струва, че има такова. Покрай трагедията мнозина за първи път са чули "Москва - Петушки". А на тези които още не са, искрено им препоръчваме да отгърнат тази книга. Тя е една от най-великите, писани някога и може да бъде намерена тук.

Въпреки че твърдо сме убедени, че в тази книга няма и грам художествена измислица, а всяка дума е почерпена от дълбокия житейски опит на автора, все пак се чувстваме длъжни да предупредим: НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА ВКЪЩИ! И не само вкъщи - при никакви обстоятелства не го правете.

МОСКВА - ПЕТУШКИ

Не се смейте. Аз имам богат опит в създаването на коктейли. По цялата земя от Москва до Петушки до ден-днешен пият тези коктейли, без да знаят името на автора им, пият "Ханаански балсам", пият "Сълзата на комсомолката" и добре правят, че ги пият. Не можем да чакаме милости от природата. А за да ги вземем от нея, трябва, естествено, да знаем точните им рецепти: ако искате, ще ви дам тези рецепти. Слушайте.

Ханаански балсам

Да пиеш просто водка —дори и направо от шишето — в това няма нищо друго, освен измъчване на духа и суета. Да смесиш водка с одеколон — в това има известен каприз, но няма никакъв патос. А, виж, да изпиеш една водна чаша "Ханаански балсам" — в това има и каприз, и идея, и патос, а на всичко отгоре и метафизичен намек.

Кой компонент на "Ханаански балсам" ценим най-много? То се знае, че спирта за горене. Но нали спиртът за горене, бидейки само обект на вдъхновението, сам по себе си напълно е лишен от това вдъхновение. Кое в такъв случай ценим най-вече в спирта за горене? Естествено: голото вкусово усещане. А още повече пък вонята, който тон излъчва. А за да се нюансира тази воня, е нужна поне частица благоухание. По тази причина в спирта за горене се добавят в пропорция 1:2:1 луксозна бира, най-добре останкинска или сенатор, и пречистена политура.

Излишно е да ви напомням как се пречиства политурата, това и децата го знаят. Защото никой в Русия не знае от какво е умрял Пушкин, а как се пречиства политура - всеки знае.

Накъсо казано, записвайте си рецептата на "Ханаански балсам". Веднъж живеем и е редно да живеем така; че да не допущаме грешки в рецептите:

  1. Спирт за горене — 100 г
  2. Луксозна бира — 200 г
  3. Политура пречистена — 100 г

И тъй, имате пред себе си "Ханаански балсам" (простолюдието го е нарекло "сребърна лисица") — течността наистина има черно-кафяв цвят, притежава умерен.градус и траен аромат. Това вече е дори, не аромат, а химн. Химн на демократичната младеж. Точно така, защото в изпилия този коктейл назряват вулгарност и тъмни Сили. Колко пъти съм наблюдавал това.. .

Духът на Женева

А за да се предотврати поне донякъде назряването на тези тъмни сили, има два начина. Първо, да не се пие "Ханаански балсам", а второ, да се пие вместо него коктейлът "Духът на Женева".

В него няма нито капка благородство, но има букет. Ще ме запитате: в какво се състои загадката на този букет? Ще ви отговоря: не знаем в какво се състои загадката на този букет. Тогава вие ще се позамислите и ще ме попитате: а в какво се състои разгадката? А разгадката се състои в това, че одеколонът "Люляк бял", съставка на "Духът на Женева", с нищо не бива да се заменя: нито с "Жасмин", нито с "Шипър", нито с "Момина сълза". "В света на компонентите няма еквиваленти", както са казвали старите алхимици, а те са знаели какво говорят. Тоест, "Момина сълза сребриста" — това не ви е "Люляк бял", дори в нравствен аспект, а да не говорим за букетите.

"Момината сълза", например, възбужда ума, тревожи съвестта и укрепва правосъзнанието. А "Люляк бял" тъкмо наопаки, успокоява съвестта и примирява човека с язвите на живота. . .

Веднъж ми се случи следното: изпих цяло стъкла "Сребриста момина сълза", седя и плача. Защо плача ли? Защото се сетих за мама, сетих се за нея и не мога да забравя майчицата си. "Майчице" — казвам. И плача. А после пак: "Майчице" — казвам и пак плача. Някой друг, по-глупав от мен, имаше да седи така и да плаче. А аз? Взех едно стъкло "Люляк" и го изпих. И какво мислите? Сълзите ми пресъхнаха, налегна ме идиотски смях, а майка си дотам я забравих, че чак малкото и бащиното й име не можех да си спомня.

И колко са ми смешни онези, които, приготвяйки "Духът на Женева" към препарата срещу потене на крака добавят "Момина сълза сребриста"!

Чуйте точната рецепта:

  1. Парфюм "Люляк бял" (Белая сирень) — 50 г
  2. Препарат срещу потене на крака - 50 г
  3. Бира жигульовска —200 г
  4. Лак спиртен — 150 г

Сълзата на комсомолката

Но ако човек не иска да тъпче безцелно мирозданието, нека прати по дяволите "Ханаански балсам" и "Духът на Женева". А по-дебре пека седне на масата и си приготви "Сълзата на комсомолката". Ароматен и странен е този коктейл. Защо е ароматен, ще разберете след малко. Първо да ви обясня кое му е странното.

Пиещият просто водка запазва и здрав ум, и твърда памет или, наопаки, едновременно загубва и едното, и другото. А в случая със "Сълзата на комсомолката" може направо да те досмешее: изпиеш сто грама от нея, от тая сълза, — паметта ти е твърда, а здравият ум изфирясва. Изпиеш още сто грама - и сам се чудиш на себе си: откъде толкова здрав ум? И къде се е дянала всичката твърда памет?

Дори самата рецепта на "Сълзата" е благовонна. А от готовия коктейл, от неговата ароматност човек за известно време може да остане без чувства и съзнание. Аз, да речем, съм оставал.

  1. Лавандулов спирт — 15 г
  2. Одеколон "Върбинка" — 15 г
  3. "Лесная вода" — 30 г
  4. Лак за нокти — 2 г
  5. Елексир за жабуркане на зъби — 150 г
  6. Лимонада — 150 г


Приготвената по този начин смес трябва да се разбърква двайсет минути с клонка от орлови нокти. Някои, вярно, твърдят, че в случай на необходимост било все едно с какво — но мен не можете ме накара да разбърквам "Сълзата на комсомолката" -с чемширена клонка, а? ще си я разбърквам с орлови нокти. Направо мога да се пукна през гърба от смях, когато някой в мое присъствие разбърква "Сълзата" не е орлови нокти, а с чемшир. . .

Кучешки търбух

Но стига съм ви говорил за "Сълзата". Сега ви предлагам последното и най-хубавото. "Шедьовърът не се нуждае от похвали", както е казал поетът. Накъсо казано, предлагам ви коктейла "Кучешки търбух", напитка, която засенчва всичко. Това е вече не напитка — това е музика на сферите. Кое е най-прекрасното на света? Борбата за освобождаване на човечеството. А още по-прекрасно е следното (записвайте си):

  1. Бира жигульовска — 100 г
  2. Шампоан "Садко" — 30 г
  3. Разтвор за премахване на пърхут — 70 г -
  4. Спирачна течност — 35 г
  5. Синтетично лепило БФ — 12 г
  6. Флайтокс — 20 г

Всичко това отлежава една седмица, смесено с тютюн за пури — и се сервира. . .

Между другото, получавал съм писма, в които нямащи си друга работа читатели ми препоръчват още нещо: получената по този начин смес на всичко отгоре да се прецедяла през гевгир. Тоест — да я прецедиш през гевгир и да си лягаш да спиш. Това вече е дявол знае какво и всички тези допълнения и поправки се дължат на немощ на въображението, на недостиг на полет на мисълта, само на това се дължат тия нелепи поправки. . .

И тъй, "Кучешки търбух" е сервиран. Пийте го от изгрева на първата звезда на големи глътки.

Само след две чаши от този коктейл човек става толкова одухотворен, че можеш да го наближиш и цял половин час да му плюеш в мутрата от разстояние половин метър, и той нищо няма да ти каже.

Венедикт Ерофеев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

8

dimi555

20.12 2016 в 18:36

Заповяддайте-http://chitanka.info/person/venedikt-erofeev

12014

6

ognian123

20.12 2016 в 14:51

Разбрах какво е екзистенциална темпоралност на руската душа,открита от философа Доган .

13056

5

Какавидков

20.12 2016 в 14:31

Казвам, бай Лопе, че и ние сме дали нещо на света.
Цакането го оставям на тебе.

29216

4

Лопе де Вега

20.12 2016 в 14:21

Какавидка, ако мислиш да цакаш руснаците с Кънчо, губиш братче. Тяхната поезия с ненормативна лексика е безкрайна. Само "Петр и Манька" колко точки преднина на кънчо дава - не ти е работа. Брилянт!

Поздрав!

13056

3

Какавидков

20.12 2016 в 14:05

Браво! Доста систематично описание, вертикален разрез на богатата руска душевност.
Ние пък можем да отговорим с Кънчо...'Деров.

29216

2

Лопе де Вега

20.12 2016 в 13:24

Велик поет на руското пиене. Въобще голям писател. Много го харесвам. Ако някой го е пропуснал може само да съжалява.

Поздрав!