Хакери от цял свят събират пари за мъжа, хакнал профила на Марк Зукърбърг

Николаос Цитиридис 21 август 2013 в 11:17 4876 1

Хакер проби сигурността на Фейсбук, драсна няколко реда на Зукърбърг
Хакер проби сигурността на Фейсбук, драсна няколко реда на Зукърбърг

Хакери и компютърни специалисти от цял свят се обединиха около идеята да помогнат на своя колега, палестинецът Халил Шретех, който откри уязвимост във Фейсбук и проникна в профила на създателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Преди няколко дни Халил откри бъг в системата на социалната мрежа, но е бил игнориран от техническия отдел на Фейсбук.

Хакерът е решил да постъпи по-радикално и е използвал бъга, за да проникне в профила на Марк Зукърбърг и да покаже на милиони потребители, че има проблем. Тази демонстрация е прекалено "насилствена", според Марк Зукърбърг, и на Халил е било отказано заплащане (големите IT компании плащат, когато някой открие такъв проблем).

В сметка за дарения компютърджии от цял свят са събрали само за няколко дена над 9000 долара. Целта им е да съберат 10 000 долара - максималната сума, която от Фейсбук са плащали за открит бъг в системата.

Инициатор на дарителската акция е Марк Майфред, директор в компанията за кибер сигурност "БийондТръст".

Първите 3000 долара са дарени от самия Майфред, който заяви пред Си Ен Ен, че техническият отдел на Фейсбук не отделя достатъчно внимание на проблемите и именно това е довело до неглижирането на бъга, който палестинският хакер е открил.

"Той си стои в Палестина и от пет години прави своите проучвания на лаптоп, който всеки момент ще се разпадне. Искам да му помогнем по пътя му да стане наистина добър специалист", написа Марк Майфред в личния си Фейсбук профил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови