Астрономи откриха близнак на слънцето на 100 светлинни години

OFFNews 11 май 2014 в 14:35 7858 0

Снимка НАСА

Слънцето

Екип от учени от Университета в Тексас откриха звезда – близнак на слънцето, отдалечена на 100 светлинни години от слънчевата система, предадоха световните медии.

Според екипа, ръководено от астронома Иван Рамирез, звездата е образувана от същия облак газ, който е дал началото и на слънцето.

„Искаме да узнаем къде сме се родили. Ако разберем в коя част на галактиката се е формирало слънцето, можем да вникнем в условията на ранната слънчева система. Това би могло да ни даде отговори защо сме тук“, коментира Рамирез.

Освен това, според учените, съществува шанс – макар и съвсем малък, сродната на слънцето звезда също да приютява живот в планетната си ситема. „Така че може да се мисли дали близнаците на слънцето не са кандидати за извънземен живот“, казва Рамирез.

Звездата, HD 162826, е около 15% по-голяма от слънцето и се намира на 110 светлинни години от слънчевата система в съзвездието Херкулес.

Учените са засекли миналите орбити на HD 162826 около центъра на галатиката, за да открият връзката й със слънцето.

От около 30 изследвани потенциални звезди – близнаци на слънцето единствено тази покрива показателите за динамика и химичен състав на слънцето, обяви още екипът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови