30 прекрасни места, където няма да срещнете туристи (снимки)

Ивайло Анев 25 април 2014 в 09:50 29270 7

Снимка Майк Уолкър

Исландия

Сайтът AdMe състави класация на 30 места, които са много красиви и много рядко посещавани от туристи, просто защото малко хора знаят за тях.

Айфеловата кула, Колизеумът и Бранденбургската врата са прекрасни паметници на културата и архитектурата, но има и особена прелест в пътешествията на такива места, към които туристите не се тълпят.

Още повече - такива недооценени места има даже в тези градове и държави, които са пълни с туристи.

Ето и списъкът на AdMe:

1. Ресторантът Grotta Palazzese, Италия

Този ресторант се намира в пещерата Полиняно на плажа Маре и е едно от най-удивителните места на планетата, където може да се хапне вкусно.

2. Шишилян, Рона-Алпи, Франция

Великолепната планина Мон Ехий, която се издига на 2000 метра над френската община Шишилян. Мон Ехий е известна с името „Недостижимата планина“ - нейните склонове са еднакво отвесни от всички страни. Най-високият й връх не е бил покорен до 1492 г., а планината е станала първата в света, на която хората са решили да се качат просто от любопитство. Смята се, че с покоряването на тази планина се е появил алпинизмът.

3. Науру, Микронезия

Науру е малка островна държава с население по-малко от 10 000 души. Тя се явява една от най-малко посещаваните места в света, просто защото за нея не знаят много хора. Науру крие километри от девствени плажове и гори, затова ако искате да си починете на райски остров, побързайте да си купите билети за там. Докато други не са тръгнали натам.

4. Манастир Гнездото на тигъра, долината Паро, Бутан

Този храм от XVII век се намира на края на скала на височина почти 1000 метра над долината Паро. Святото място е било построено за защита на пещерата, в която гуру Падмасамбхава, будистки лидер, медитирал в течение на три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа.

5. Албарасин, Арагон, Испания

Прекрасно съхраненият средновековен град в северната част на Испания Албарасин е известен с наскалните рисунки в пещерите (пример на Левантийското изкуство) и със своите Picaportes – уникални брави. Всяка врата в града и бравата към нея са неповторими и са създадени от местни майстори в съответствие със старинните обичаи и технологии.

6. Хотелът Aescher, Швейцария

Хотелът се намира така високо в Алпите, че до там може да се стигне само пеша или по въжена линия. Затова хотелът е достъпен само в летния сезон и работи от април до октомври. Условията в хотела Aescher могат да се нарекат спартановски. В няколко стаи могат да останат четирима души. Банята и тоалетната са в едно помещение и е само едно за целия етаж, а душ изобщо няма. В хотела се предлага обикновена, но засищаща храна според традициите на жителите на Швейцарските Алпи. Гостите на хотела отиват там, за да извършват преходи и разходки из живописната планинска местност, за да посетят природните пещери или да разгледат музея доисторически находки.

7. Стъпалата Хайку, Хавай

Известна като "Стъпалата към рая", тази сравнително непозната туристическа пътека може да бъде намерена на остров Оаху. Пътеката е стръмна и завършва с връх, който е 2800 фута над морето, който предлага невероятна гледка към острова.

8. Езерото Тингвалаватн, Исландия

Намираща се дълбоко в този Национален парк е и границата между Северна Америка и Европа. Само щастливи водолази могат да плуват между тектоничните плочи на двата континента, чиято широчина се увеличава с по два сантиметра годишно. 

9. Шефшауен, Мароко

Шефшауен е известен със своите сгради, боядисани в меки нюанси. Ако искате да избягате от града, можете да се насладите на планините, които го заобикалят.

10. Остров Лорд Хау, Австралия

Голяма част от този красив остров е незасегната от човека. Населението му е изключително малобройно, а годишно там се допускат само 400 туристи. Островът е и дом на красива кристална лагуна и коралов риф.

11. Замъкът Бишоп, Колорадо

Замъкът Бишъп е един от най-необичайните замъци в света. Той е създаден само от един човек- строителят Джим Бишъп. Мястото е прекрасно за сватбени церемонии или просто за вдъхновение.

12. Оазис Уакачина, пустинята Сечура, Перу

Уакачина е малко село, с малко повече от 100 души население. Селото е изградено около оазис в иначе безплодната пустиня. За няколко долара можете да си наемете "пясъчен борд" и да опитате едно от любимите развлечения на местните жители.

13. Мостът Бастай, река Елба, Германия

Бастай е грандиозен мост, свързващ скалистите върхове над река Елба в Германия. Намира се в Националния парк Саксонска Швейцария в Пясъчниковите планини. Мостът се извисява на 194 метра над реката и осигурява панорамна гледка към гората. Той е част от пътека простираща се през Германия, Швейцария и Чешката република.

14. Кападокия, Турция

Кападокия е историческа област в Мала Азия, на територията на Турция. Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират приказните "комини“ – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци.

15. Халстат, Австрия

Халстат е средновековно селище, което е дом на по-малко от 1000 души. Високо в планините на Халстат можете да разгледате праисторически мини, които са едни от първите в света.

16. Лептис Магна, Либия

Лептис Магна е един от малкото изцяло запазени римски градове в света и сред най-привлекателните туристически дестинации в Либия. По времето на Юлий Цезар в Лептис Магна живеят цели 100 000 души.

17. Алкасар де Сеговия, Испания

Алкасар де Сеговия е дворец-крепост на испанските крале в историческата част на град Сеговия. Разположен е на скала, на водослива на реките Ересма и Кламорес. Разположението му върху скала го прави един от най-красивите дворци в Испания.

18. Алтер до Чао, Бразилия

Този град прекосява тропическите гори на Амазонка и невероятния плаж, известен като Островът на любовта. Само на няколко метра от плажната ивица е огромната лагуна, която е дом на много животни, които могат да бъдат изследвани само с кану.

19. Мулен дер Рок, Франция

Дълбоко в провинцията Дордоне ще намерите стара мелница, превърната в удивителен старомоден хотел, който се намира на брега на спокойна река.

20. Паунската стая в Castello ди Sammezzano, Тоскана

В рамките на забранения замък Castello ди Sammezzano можете да намерите "Паунската стая". Това скрито бижу разполага със сложен мавритански дизайн и спиращ дъха асортимент от модели и цветове. Красотата на интериора е просто несравнима.

21. Остров Дисепшън, Антарктида 

Островът е открит около 1820 г. от ловци на тюлени. Пристанището му е сред най-сигурните в Антарктида. Това се дължи на специфичната му подковообразна форма, образувана от разрушаването на някогашен вулканичен кратер. Островът и днес е активен вулкан, като неговите изригвания спорадично нанасят щети на разположените там научни станции.

22. Пещерата Мелиссани, остров Кефалония, Гърция

Подземното езеро Мелисани и неговата пещера са една от най-емблематичните заблежителности на гръцкия остров. Те се намират на 30 м. надморска височина, не далеч от столицата на острова Аргостоли. Както повечето пещери в митологията, благодарение на девствената си красота и естествена уединеност, Мелисани вероятно има изконна връзка с божественото начало и се е използвала като място за религиозни тайнства. 

23. Мегхалая, Индия

Долните етажи на хълмовете в Мегхалая често се превръщат в реки, в резултат от дъжда, който се изсипва. 

24. Крако, Италия

Основан през 540г, италианският град Крако се издигнал полека сред великолепието на пейзажа в Басиликата, Матера, Италия, с панорамна гледка към поля и меки склонове на планини. Основаният от гърци град бил наречен “гракиум” или “произлязъл от малката нива” от един от тогавашните архиепископи в района. Макар и малък, градът е приютявал университет и затвор и е стигал до 2500 обитатели.

25. Кинта де Регалейра, Португалия

Кинта де Регалейра е комплекс от 5-етажен дворец, параклис и отлично поддържан парк с езера, пещери, извори, фонтани, пейки и малки конструкции. Намира се в сърцето на старата част на град Синтра, Португалия. Построен е от Карвалио Монтейро в началото на ХХ като имение, а днес е собственост на общинските власти.

26. Улица Weißgerbergasse, Нюрнберг

Не забравяйте да посетите малкия град Бамберг и замъка Алтенбург, който стои на най-високия от седемте хълма, с изглед към града!

27. Прочида, Италия

Прочида е най-малкият остров, разположен по протежение на Неаполския залив, където туристите могат да се насладят освен на приказни гледки, но също и на някои древни разкопки, характерни за този район. Територията му граничи с нос Мисено и остров Иския и се характеризира като община в пределите на столицата на Кампания – Неапол.

28. Лофотенски острови, Норвегия

Лофотенските острови са доказателство за това, че дори на най-странните места в света човек може да се сблъска с невероятна красота. Първите заселници на островите са пристигнали преди векове. Заради своя кимат обаче архипелагът е бил център на огромна риболовна атлантическа треска в продължение хилядолетия. Хората били привлечени от района най-вече заради морския живот.

29. Кокосов остров, Коста Рика

Един от островите, които си заслужава човек да посети е Кокосовият остров, на испански Isla del Coco. Въпреки че името му ни кара да си го представим закръглен, островът има почти триъгълна форма. Той е разположен в Тихия океан, приблизително на 550км от крайбрежието на Коста Рика. Островът е 11-тият район на Пунтаренас Кантон на провинция Пунтаренас. Кокос обхваща приблизително 23,85 кв. км. Заобиколен е от дълбоки води с насрещни течения. Изключително влажният климат с океански характер дава на острова екологичен характер, който не се споделя от никой друг остров в този регион.

30. Скални гробници, Мира, Турция

Скалните гробници Мира са изключително археологическо богатство на Югозападна Турция. Гробниците Мира са уникална гледка – издълбани са в огромна скала и датират от времето на Ликийското царство, от 4-3 век. Скалните гробници Мира днес са известни с наименованието Демре или Кале, като са разположени на 25 километра в западна посока от град Финикия.

31. Дворецът Херенхимзее, Германия

Замъкът Херенхимзее е най-разкошният дворец, построен от баварския крал Лудвиг II през деветнадесети век. Замислен като копие на двореца във Версай, Херенхимзее се извисява грандиозно и величествено остров Херен, който е най-големият остров в красивото и голямо езеро Химзее. Този район се намира в Южна Бавария, между Мюнхен и Залцбург.

32. Фес, Мароко

Фес, най-старият имперски град в Мароко. Според легендата името на града се дължи на откриването на кирка (от арабски: fa’s) на мястото на първото поселение. Tой се явява един от четирите имперски града заедно с Маракеш, Мекнес и Рабат. Градът е разделен на три части: Фес ел-Жедид – построен през ХIII в. от Меринидите, той е административен и кралски център, където Кралят е отивал, за да отбележи с тържественост някое събитие или важно решение.

33. Благай, Босна и Херцеговина

Благай е една от най-ценните структури в Босна и Херцеговина. Разхождайки се там ще откриеш следи, запазили се още от праисторически времена до днес. Ще усетиш необикновената им смесица с природния пейзаж, структури и форми. Там, ще откриеш извора на Буна – един от най-красивите и големи извори в Европа.

34. Чешки Крумлов, Чехия

Със своята старинна част, обграден от река Вълтава, град Чешки Крумлов е истинска съкровищница на архитектурата на Южна Бохемия. По-известен е в Германия като Крумау- от немското "вита ливада", а за пръв път се споменава в историческите извори през 1253 г. като Крумбеноуе.Чешки е добавено едва през 15 век. Самият град е разположен на две полуостровчета, разделени от s-образно виещата се река Вълтава.

35. Храм „Възкресение Христово“, Санкт-Петербург, Русия

Храм „Възкресение Христово“, дословно Храм „Спасител на кръвта“, е православна църква, която се намира в Санкт-Петербург. Построена е на мястото, на което император Александър II е бил смъртоносно ранен през 1881 г. От там идва и името на църквата - "Църквата на нашия спасител върху пролятата му кръв". Строителството на църквата започва през 1883 г. по времето на Александър III и е била завършена през 1907 г. по времето на Николай II.

36. Иллоккортоормиут, Гренландия

Стигането до града, както и произнасянето на името му, са две доста трудни мисии. От столицата на Исландия ще трябва да се качите на самолет до Гренландия и след това да се повозите с хеликоптер до този малък, но колоритен град, в който се намира най-дългата ледена речна система.

37. Хълм Ай-Петри, Крим, Украйна

Намира се на Kastron планината, крепостта на Чембало също е в близост. Известен е с прекрасния изглед към морето край залива на Балаклава.

38. Град Марсашлок, Малта

Още от римляните градът е бил използван за основно пристанище на Малта. В момента населението се изхранва предимно с риболов. 

39. Долина на паметниците, Юта

Долината на паметниците, или Долината на монументите, е уникално геоложко образувание. Разположена е в североизточната част на щата Аризона, на границата с щата Юта, на територията на резервата на индианското племе навахо, един от националните символи на Съединените Щати. Представлява само по себе си висока равнина, явяваща се част от платото Колорадо. Повърхностният слой почва е напълно разрушен през годините.

40. Дубровник, Хърватия

Заради своята красота и историческо минало, Дубровник се е превърнал в един от най-зашеметяващите курортни градове на Балканския полуостров – град-музей, град-крепост, град-мечта. Този, който търси Рая на Земята, трябва да посети Дубровник“ - това са думите на великия ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу, който видял „Перлата на Адриатика“ през 1929 г. и подобно на милионите туристи, които ежегодно се стичат натам, останал пленен от красотата й. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови