2 от най-абсурдните комунистически паметници са в България (снимки)

ОFFNews 30 април 2015 в 15:09 122338 28

Паметникът на Бузлуджа отвътре.
Паметникът на Бузлуджа отвътре.

Популярният американски сайт за бизнес и технологии "Бизнес инсайдър" публикува класация на най-абсурдните социалистически паметници, които все още се издигат. В нея страната ни държи една от челните позиции с цели 2 монумента - този на Бузлуджа и „Създатели на българската държава“ в Шумен.

Паметникът на революцията в Хърватия е абстрактна скулптура, посветена на хората от Мославина, били се по времето на Втората световна война.

Снимка: Wikimedia

Сградата по-долу първоначално е изпълнявала функцията на Министерство на магистралите в Грузия, докато в момента помещава в себе си централната банка.

Снимка: Matt Bateman, Flickr

Подобният на летящата чиния огромен духовен дом на Българската комунистическа партия се извисява на връх Бузлуджа.

Снимка: KamrenB Photography, Flickr

Хотел "Форум" в Краков, Полша, е друг пример, че комунистическите архитекти през 70-те години просто не са могли да се въздържат от издигането на грозни сгради на някакво разстояние от земята.

Снимка: Wikimedia

Македониума е паметник, построен през 70-те години на миналия век, за да ознаменува бунта срещу османското владичество в началото на 20 век.

Снимка: vesnamarkoska, Flickr

Тази огромна изоставена сграда от 1981 г. в Молдова някога е била цирк.

Снимка: Wikimedia

„Създатели на българската държава“ в Шумен е построен през 1981 г. Той представлява странна гигантска бетонна скулптура, силно повлияна от кубизма. Композицията е по идея на Крум Дамянов, чиято статуя на "Орфей" отскоро краси и метрото при летището на София.

Снимка: Leon Hart, Flickr

Тази почивна станция в Украйна съчетава 2 късносоциалистически архитектурни течения - строенето на неща на няколко метра от земята и проектирането на сгради, които по някакъв начин напомнят на НЛО-та.

Снимка: Wikimedia

Сградата на радиото в Братислава, Словакия, е отнела 16 години, за да се построи - най-вече защото е обърната наопаки.

Снимка: Wikimedia

Руският държавен научен център за роботика и техническа кибернетика в Санкт Петербург прилича съмнително на сатанински храм.

Снимка: Aleksandr Zykov, Flickr

Авторът на паметника в Хърватия е построил още едно грозно чудо, този път в Босна. Сегментите на творбата трябва да символизират тъмнината и светлината.

Снимка: Wikimedia

Дизайнът на киевския хотел "Салют" от 1984 г. е на Аврам Милетски и както предния украински участник в класацията излъчва усещане на нещо космическо.

Снимка: Wikimedia

От изданието отбелязват, че за съжаление някои от най-впечатляващите сгради никога не са били построени - като високия 500 метра Дворец на революционните съвети, чийто строеж е бил замразен заради ВСВ, но никога не е размразен.

Снимка: Wikimedia

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!